Na hlavný obsah

Výstraha pred poľadovicou platí takmer pre celú krajinu

Platí aj výstraha pred snehovými jazykmi.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok (24. 12.) výstrahu 1. stupňa pred poľadovicou pre takmer všetky okresy na Slovensku s výnimkou šiestich na severovýchode krajiny (zobrazené na mape žltou farbou, pozn.). Informoval o tom SHMÚ na svojom webe s tým, že výstrahy platia do 13.00 h.

výstrahy SHMÚ
Na snímke výstrahy SHMÚ pred poľadovicou.Foto: SHMÚ
Foto: SHMÚ

Pre väčšinu Žilinského kraja platí tiež výstraha pred silnejším snežením a rovnako aj výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi. Tá platí aj pre okresy Poprad, Kežmarok a Levoča. V Tatrách treba rátať tiež aj so silným vetrom na horách.

V piatok bude na Slovensku oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď, od cca 1 200 m a spočiatku na strednom a východnom Slovensku aj v nižších polohách sneženie. Neskôr sa oteplí.

Najvyššia denná teplota bude 4 až 9 stupňov Celzia, na východe a Gemeri miestami a ojedinele aj na severe okolo 2 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov sa bude pohybovať okolo -1 stupňa, dodáva SHMÚ.

Cesty sú zjazdné

Portál zjazdnost.sk dodáva, že všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné. Povrch vozoviek je suchý až mokrý, miestami sa nachádza čerstvý alebo kašovitý sneh o hrúbke 1 až 3 cm.

Upozorňuje, že na cestách I/66 sedlo Besník, I/18 Važec smerom na Štrbu, II/584 Liptovské Matiašovce – Huty sa vytvárajú snehové jazyky a záveje. Horský prechod (HP) Donovaly (I/59) je pre husté sneženie uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky.

HP na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý čerstvým až utlačeným snehom o hrúbke 1 až 3 cm, na HP Donovaly, Zbojská, Súľová, Skýcov, Huty je hr. 4 až 5 cm a na HP Donovaly 5 až 10 cm. Na HP Dargov, Biela Hora, Pusté Pole, Pezinská Baba, Soroška, Branisko, Klenov je vozovka suchá až mokrá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko