Na hlavný obsah

WHO neodporúča liečiť covidových pacientov plazmou z krvi prekonaných

Mali by to používať len u pacientov s ťažkým priebehom choroby.

WHO neodporúča liečiť covidových pacientov plazmou z krvi prekonaných
Na snímke zdravotníci pripravujú na prevoz pacienta s ochorením Covid-19. Foto: TASR

Liečbu choroby COVID-19 pomocou plazmy odobratej z krvi uzdravených pacientov by nemali absolvovať pacienti, ktorí majú mierny alebo stredne ťažký priebeh. Odporučila to v utorok (7. 12.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Ako pripomína agentúra AFP, intravenózne transfúzie tzv. rekonvalescenčnej plazmy sa podľa predbežných informácií z nemocníc javili ako potenciálne sľubná liečba covidu.

WHO teraz v odporúčaní zverejnenom vo vedeckom časopise British Medical Journal spresňuje, že táto terapia by sa mala používať len u pacientov s ťažkým priebehom choroby, avšak aj v tom prípade len ako súčasť klinického testu.

„Súčasné dôkazy ukazujú, že liečba nezvyšuje šancu na prežitie ani neznižuje pravdepodobnosť, že bude treba použiť mechanickú pľúcnu ventiláciu, navyše je nákladná a časovo náročná,“ vysvetľuje WHO.

Rekonvalescenčná plazma je tekutá zložka krvi z tela človeka, ktorý prekonal covid. Obsahuje protilátky, ktoré telo prirodzene vylúčilo po infekcii.

Odporúčanie WHO je založené na údajoch zo 16 klinických testov, na ktorých sa zúčastnilo 16 236 pacientov s miernym, ťažkým až veľmi ťažkým priebehom choroby COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet