Na hlavný obsah

Zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcín by mal na seba prevziať štát, zhodli sa Krajčí a Raši

Riešením by mohol byť pripravovaný návrh.

Zodpovednosť za nežiaduce účinky vakcín by mal na seba prevziať štát, zhodli sa Krajčí a Raši
Na snímke zdravotník podáva očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Zodpovednosť za nežiadúce účinky po očkovaní proti koronavírusu by mal po novom prevziať na seba štát. V parlamente je tzv. odškodňovací zákon. Exminister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) hovorí, že pre občana je prípadný súboj s farmaceutickými firmami nerovným.

Opozícia časť návrhu liekovej reformy podporuje, no musí byť ešte predmetom diskusie. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Oto Váhovský.

Chránili sa klauzulami

Čoraz viac silnejú v európskom priestore, ale aj na Slovensku, úvahy o povinnom očkovaní proti COVID-19. To, kto prevezme zodpovednosť za prípadné nežiadúce účinky, ešte stále riadne neschválených vakcín, však známe nie je. Riešením by mohol byť návrh pripravený v rámci veľkej novely o liekoch.

Marek Krajčí
Na snímke exminister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).Foto: TASR
Foto: TASR

Ďalší koncept pripravuje Krajčí, ktorý chce, aby zodpovednosť za očkovanie prevzal v plnom rozsahu na seba štát, pretože ak by sa občan chcel brániť proti farmafirmám, bol by to súboj Dávida s Goliášom.

„Občan, ktorý je zaočkovaný, by sa veľmi ťažko mohol domôcť nejakého odškodnenia od farmaceutických firiem, pretože oni mnohé sa chránili klauzulami v zmluvách s Európskou komisiou, a tým pádom aj SR, že nechcú niesť zodpovednosť za nejaké dlhodobé následky, lebo nejde o štandardnú registráciu,“ vysvetlil.

Potrebná je diskusia

S prevzatím zodpovednosti za očkovanie na úkor štátu súhlasí aj člen parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši z mimoparlamentného Hlasu SD. Odškodňovací návrh by strana podľa neho podporila, no je potrebné o tom ešte diskutovať.

Vysvetlil, že vakcíny proti covidu sú stále podmienečne schválené – čiže síce spĺňajú bezpečnostné kritériá, ale ich klinické štúdie ešte nie sú v takom rozsahu, aby ich schválenie bolo definitívne.

„Aj preto je voči nim nedôvera a aj v štát, keď tvrdí, že je všetko v poriadku. Tak v prípade nežiaducich účinkov by mal vziať zodpovednosť aj finančné odškodnenie,“ myslí si.

Richard Raši
Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Richard Raši (Hlas-SD).Foto: TASR
Foto: TASR

Právnik hovorí o každej vakcíne

Návrh zákona na odškodnenie po očkovaní napísali ešte počas vlády Petra Pellegriniho, keď rezort zdravotníctva viedla Andrea Kalavská.

Jej návrh sa však týkal povinného očkovania ako takého – čiže aj proti iným ochoreniam – no ten aktuálny rieši podľa lekára a právnika Petra Kováča len očkovanie proti covidu a je šitý horúcou ihlou.

„Potrebujeme takú úpravu odškodňovania poškodenia zdravia pri vakcinácii, ktorá by sa týkala každej jednej vakcíny, ktorá je podávaná v rámci povinnej očkovacej schémy.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko