Na hlavný obsah

Bude rok 2022 rokom predčasných volieb? Politológovia si to nemyslia

Tradícia tzv. „dvojkových“ volieb sa teraz nenaplní, tvrdia.

Končiaci rok 2021 pri pohľade na vládnu koalíciu priniesol pochybnosti o jej funkčnosti a jednote. RTVS preto v ankete medzi domácimi politológmi zisťovala, do akej miery sú reálne prípadné predčasné voľby.

Každý rok končiaci sa dvojkou bol doposiaľ na Slovensku rokom parlamentných volieb. Konali sa roku 1992, 2002 a aj v roku 2012.

V roku 1992 sa rozhodlo o osude českej a slovenskej federácie a mocenskom vzostupe HZDS Vladimíra Mečiara. Parlamentné voľby 2002 rozhodli o integrácii Slovenska do NATO a EÚ. Napokon predčasné voľby 2012 priniesli vládu jednej strany.

Tradícia tzv. „dvojkových“ volieb bude podľa odborníkov prerušená. Desať politológov exkluzívne pre RTVS odpovedalo na otázku, či sa v roku 2022 budú konať predčasné parlamentné voľby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vládne politické strany si uvedomujú, že by to pre ne malo fatálne následky. Vzájomne sa potrebujú,“ poukázal Juraj Marušiak, politológ zo SAV.

„V súčasnosti by žiadna vládna politická strana nemala garantovane pokračovanie v prípadnej novej vládnej garnitúre po predčasných voľbách,“ myslí si Peter Horváth, politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

„Považujem to skôr za nepravdepodobné. Pri zložení koalície sa to, samozrejme, nedá. Povedal by som, že šanca na to je možno 30%,“ skonštatoval politológ Marián Bušša z Trenčianskej univerzity v Trenčíne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko