Na hlavný obsah

EMA spochybnila udržateľnosť preočkovania proti covidu

Tri dávky zrejme stačia.

Plošné podávanie štvrtej a ďalších posilňujúcich očkovacích dávok proti covidu nemusí byť udržateľné. Pochybnosti vyslovila Európska lieková agentúra (EMA).

Ako dodáva, šírenie nového variantu omikron posúva ochorenie z fázy pandemickej do fázy endemickej. To znamená, že sa z neho stane ochorenie, s ktorým bude ľudstvo schopné žiť.

Proti ochoreniu COVID-19 sa možno budeme očkovať tak, ako proti chrípke. To znamená, nie každé štyri mesiace, ale raz za rok, pred zimným obdobím.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa odborníkov sa bude s rýchlo šíriacim sa variantom omikron, posilňovať aj imunita po prekonaní ochorenia. To vytvára podmienky, aby sa z covidu stalo ochorenie, s ktorým dokážeme žiť. Európska lieková agentúra, ktorá doteraz obhajovala posilňujúce dávky, tvrdí, že ich časté podávanie môže viac uškodiť, ako pomôcť.

„Máme oprávnené obavy, že ak podávame posilňujúce dávky približne každý štvrtý mesiac, imunitná odpoveď sa môže postupne oslabiť. Druhou obavou je, že sa ľudstvo môže neustálym podávaním tzv. boosterov unaviť,“ uviedol Marco Cavaleri, šéf očkovacej stratégie EMA.

EMA si zároveň myslí, že rýchlo sa šíriaci variant omikron vytlačí COVID-19 medzi choroby, ktoré sa vyskytujú bežne.

„Predpokladáme, že viac, ako polovica obyvateľov v Európe sa nakazí omikronom v najbližších dvoch až troch mesiacoch,“ upozorňuje Hans Kluge, riaditeľ regionálneho úradu WHO pre Európu.

Prvou krajinou, ktoré chce zmiernenie prístupu ku covidu vyskúšať, je Španielsko. Pre klesajúcu úmrtnosť plánuje zmenu stratégie. Po novom by sa ľudia so symptómami nemuseli testovať a vrátili by sa do práce, keď sa budú cítiť lepšie. Viacerí odborníci však upozorňujú, že na takýto krok je priskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka