Na hlavný obsah

Fico podľa Korčoka na obrannej dohode s USA vytĺka politické body, ten ju považuje za súčasť geopolitického boja

Na základe zmluvy na územie SR nevstúpi ani noha, povedal Korčok.

Fico podľa Korčoka na obrannej dohode s USA vytĺka politické body, ten ju považuje za súčasť geopolitického boja
Na snímke predseda Smeru-SD Robert Fico a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). Foto: RTVS

Obranná dohoda medzi Slovenskom a Spojenými štátmi, ktorú schválila vláda, podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nom. SaS) iba odráža fakt, že USA nesú najväčšiu zodpovednosť a ťarchu za obranu NATO.

Zmluva preto nemôže byť v rozpore so záujmami Slovenska, keďže ho uzatvorilo s krajinou, ktorá „garantuje jeho bezpečnosť,“ povedal v relácii RTVS O 5 minút 12.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že rovnakú zmluvu už uzatvorilo ďalších 23 štátov NATO vrátane Maďarska či Bulharska, ktoré ju považujú za posilnenie bezpečnosti.

Podľa lídra opozičného Smeru-SD Roberta Fica je zmluva pre Slovensko „nevýhodná, zbytočná a súčasťou geopolitického súboja.“ „Cieľom zmluvy je dostať vojská USA k hraniciam Ruska,“ uviedol. „Celá táto zmluva je o Rusku, vytvára koridor vzdušného priestoru na Ukrajinu,“ mieni Fico, ktorý podľa vlastných slov nevníma Rusko ako bezpečnostnú hrozbu.

Fico kultivuje strach, tvrdí Korčok

Fico podľa ministra koná utilitárne a na obrannej dohode, podobne ako niektorí ďalší opoziční politici, vytĺka politické body. „V časti slovenskej verejnosti dlhodobo kultivujete strach z prítomnosti Spojených štátov a vytvárate fóbiu z USA,“ povedal. Dodal, že sa Fico snaží vykresľovať USA ako agresora.

Líder Smeru-SD oponoval, že jeho postoje sú konzistentné. „Odsúdil som anexiu Krymu, ale odsúdil som aj bombardovanie Belehradu,“ priblížil. Vládu kritizoval, že nedala priestor na diskusiu a v stave, keď zmluva ide na schválenie do parlamentu, sa už v nej nič nedá zmeniť.

„Zmluvu ste nemuseli vôbec podpisovať, nejde o dohodu medzi Slovenskom a NATO, je bilaterálna medzi USA a Slovenskom,“ dodal Fico.

„Na zmluve sa nedá nič meniť, lebo presne takto sa dojednávajú medzinárodné zmluvy a tak ste to robili aj vy,“ vysvetlil minister zahraničných vecí.

Na Slovensko bez súhlasu nevstúpi ani noha

Korčok poprel Ficove tvrdenia o tom, že na územie Slovenska budú môcť prilietať americké vojenské lietadlá a prichádzať vojaci americkej armády bez toho, aby to odsúhlasila vláda či parlament.

„Viete veľmi dobre, že na základe tejto zmluvy nevstúpi na Slovensko ani noha, lebo táto zmluva neberie kompetenciu vláde ani NR SR rozhodovať o jednotlivých vstupoch vojakov iného štátu,“ povedal.

Minister zahraničných vecí tiež vyvrátil, že by sa na Slovensku mali budovať americké vojenské základne. Slovensko podľa zmluvy vždy určí, ktorú časť letísk na Sliači a v Kuchyni bude využívať americká armáda.

Fico povedal, že na základe zmluvy Slovensko nebude mať možnosť skontrolovať, čo na jeho územie privezie americká armáda. USA môžu na Slovensko priviezť akýkoľvek materiál až po súhlase a vzájomnej dohode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko