Na hlavný obsah

Korčok: Verím, že sa nájde zodpovedné riešenie pre Európu a celý svet

Bezpečnostná rada sa zaoberá aj prípadnou migračnou krízou.

Korčok: Verím, že sa nájde zodpovedné riešenie pre Európu a celý svet
Na snímke minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok. Foto: TASR

Situácia na ukrajinsko-ruskej hranici zostáva napätá. Vyhlásil to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) v stredu (26. 1.) počas rokovania bezpečnostnej rady.

Bezpečnostná rada sa zaoberá aj tým, či dôjde k nejakým migračným pohybom. „Ak vznikne konflikt, tak ľudia hľadajú bezpečné miesto,“ vyhlásil Korčok. Zložky štátu podľa neho pracujú so všetkými scenármi.

Šéf rezortu zahraničných vecí vysvetlil, že vníma napätie v spoločnosti, ale stále vidí priestor na riešenie situácie. „Všetko čo robíme má jeden cieľ, aby sa táto napätá situácia vyriešila,“ vyhlásil.

Korčok zdôraznil, že situácia je zložitá, ale „verím, že sa nájde zodpovedné riešenie pre Európu a celý svet.“

Podľa neho je Slovensko súčasťou medzinárodného spoločenstva. „Slovensko nečaká ako to dopadne, ale je za rokovacím stolom,“ uviedol.

„Celá situácia by nebola tak napätá ako je, nebyť toho, čo sa udialo v roku 2014,“ upozornil Korčok, odkazujúc na anexiu Krymu Ruskom.

Naď: Veríme, že zvíťazí zdravý rozum

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) členovia bezpečnostnej rady dostali detailné informácie o tom, čo sa deje nielen na ukrajinsko-ruskej a ukrajinsko-bieloruskej hranici, ale aj inde vo svete.

„Aktivita ozbrojených síl Ruskej federácie je veľmi intenzívna aj v oblastiach, kde by ste to možno nečakali. Hovoríme o Stredozemnom mori, o oblasti v okolí Veľkej Británie či Nórska,“ spresnil.

„Ozbrojené sily Ruskej federácie sú vo vysokej fáze nasadenia. Znepokojuje nás to, ale veríme, že zdravý rozum zvíťazí a všetci túžime po mieri,“ vyhlásil šéf rezortu obrany.

Naď dodal, že Slovenská republika sa zároveň zodpovedne pripravuje na všetky scenáre. „Robíme svoju robotu na sto percent, spochybňovať obranné a bezpečnostné garancie, ktoré Slovenská republika má je mimoriadne nezodpovedné,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko