Na hlavný obsah

Naď: Rusko má pri ukrajinských hraniciach aj techniku, ktorá nie je obranného charakteru

Podľa Korčoka sa dá situácia vyriešiť diplomaticky.

Naď: Rusko má pri ukrajinských hraniciach aj techniku, ktorá nie je obranného charakteru
Na snímke zľava minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korèok (nom. SAS) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR k situácii na Ukrajine. Foto: TASR

Mimoriadne zasadnutie bezpečnostnej rady, ktoré zvolal premiér Eduard Heger (OĽANO) pre napätú situáciu na ukrajinsko-ruských hraniciach na utorok (25. 1.), bude pokračovať aj v stredu (26. 1.). Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) informoval, že na bezpečnostnej rade „príjmu opatrenia na zachovanie bezpečnosti občanov Slovenska.“

„Spracovali sme obranné plány, pretože vojenský konflikt na Ukrajine by mal dosahy na Slovensko,“ povedal Naď a pripomenul, že prípadná vojna by pre Slovensko mohla znamenať napríklad migračnú vlnu utečencov a sociálne či ekonomické dosahy. „Sme pripravení na rôzne alternatívy,“ podotkol.

Skonštatoval, že v blízkosti ukrajinských hraníc, ako aj na územiach neuznávaných republík Donecka a Luhansku, sa nachádza viac ako 130 000 ruských vojakov a vojenskej techniky, ktorá „nie je iba obranného charakteru“ a má dosah aj na územie Slovenska. Rusko podľa jeho slov k Ukrajine sťahuje vojakov aj zo svojich východných hraníc.

Naď pripomenul, že obrana a bezpečnosť Slovenska nie sú záujmom koaličným ani opozičným, ale národnoštátnym. Ak v súčasnosti niekto spochybňuje členstvo Slovenska v NATO a zneužíva strach ľudí, „koná proti národným záujmom,“ povedal. Reagoval tak na opozíciu, ktorá kritizovala prijatie obrannej dohody DCA so Spojenými štátmi.

USA doručia odpovede na požiadavky Ruska už tento týždeň

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) informoval, že Spojené štáty po konzultácii so spojencami plánujú už tento týždeň doručiť Rusku odpovede na požiadavky z Kremľa.

Podľa Korčoka je situácia vážna, ale ešte stále sa dá vyriešiť diplomaticky. „Niektoré z požiadaviek Ruskej federácie sú nerokovateľné,“ zdôraznil. Tie by podľa šéfa diplomacie „prepísali svet, v ktorom platí, že nie sú to iné štáty, ale občania, ktorí rozhodujú, do akého štátu budú patriť ich územia, na ktorých žijú.“ „Na našej strane nie je ani náznak neochoty hovoriť s ruskou stranou,“ podotkol.

Pripomenul, že sa pripravuje ďalší sankčný balík proti Rusku. Sankcie považuje za politickú a diplomatickú odpoveď „na niečo, čo je pre nás neakceptovateľné.“ Slovenských diplomatov z Ukrajiny zatiaľ stiahnuť neplánuje.

Rezort zahraničných vecí v tejto chvíli nevie, koľko slovenských občanov sa nachádza na Ukrajine. „Sú situácie, kedy nebudem improvizovať, nemám konkrétny počet, vyhodnocujeme situáciu. Ak bude neúnosná, rezort bude informovať občanov, či odporúčame alebo neodporúčame cesty na Ukrajinu,“ priblížil Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko