Na hlavný obsah

Mnohé zariadenia sociálnych služieb nemajú dostatočnú ochranu pred požiarmi

Podobné tragédie, ako bola v Osadnom, hrozia aj inde.

Mnohé zariadenia sociálnych služieb nemajú dostatočnú ochranu pred požiarmi či inými živelnými udalosťami. Havarijný stav je potrebné urýchlene riešiť.

Žiadajú to profesionáli v sociálnej oblasti zastupujúci seniorov či zdravotne znevýhodnených. Premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) a ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) adresovali otvorený list.

Požiar, ku ktorému došlo koncom minulého roka v Domove sociálnych služieb Osadné si vyžiadal 4 obete. O život prišiel aj riaditeľ zariadenia. Podľa komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím podobné tragédie hrozia aj v ďalších zariadeniach.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V roku 2020 sme urobili monitorovacie návštevy v deviatich zariadeniach a z toho sme ôsmim uložili opatrenia na zabezpečenie protipožiarnej bezpečnosti,“ uviedla Zuzana Stavrovská, komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím.

Stavrovská preto premiérovi a ministrovi práce poslala otvorený list. Píše v ňom o alarmujúcom stave v zariadeniach sociálnych služieb.

Problémom sú podľa nej napríklad historické budovy, kde nie je vždy možné zabezpečiť bezbariérovosť či súkromie klientov.

„Predovšetkým v týchto zariadeniach treba sprísniť kontroly, treba mať spracované požiarne plány,“ hovorí Branislav Mamojka, predseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko