Na hlavný obsah

Moskva: USA nevyhoveli kľúčovej požiadavke Ruska

Odpoveď doručil Kremľu americký veľvyslanec.

Moskva: USA nevyhoveli kľúčovej požiadavke Ruska
Na satelitnej snímke vidno vojenskú techniku rozmiestnenú vo výcvikovom areáli neďaleko ruského mesta Voronež. Foto: ČTK/AP

V odpovediach Spojených štátov na bezpečnostné návrhy Ruska chýbajú pozitívne reakcie na kľúčovú požiadavku neprípustnosti rozširovania Severoatlantickej aliancie, uviedol vo štvrtok (27. 1.) podľa agentúry TASS ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Reakcie USA dávajú nádej na začatie vážneho dialógu, ale len o druhoradých otázkach, nie o zásadných problémoch, dodal šéf ruskej diplomacie.

Americký veľvyslanec v Moskve John Sullivan odovzdal ruskej diplomacii písomnú odpoveď Washingtonu na požiadavku Moskvy ohľadom poskytnutia bezpečnostných záruk v stredu (26. 1.) večer.

„Na hlavnú otázku v tomto dokumente nie je pozitívna reakcia. Hlavným bodom je náš jasný postoj k neprípustnosti ďalšieho rozširovania NATO na východ a rozmiestnenie útočných zbraní, ktoré by mohli ohroziť územie Ruskej federácie,“ uviedol Lavrov. Americká odpoveď podľa neho však dáva nádej na začatie vážneho rozhovoru o vedľajších otázkach.

Odpovede v Moskve zanalyzujú

O ďalších krokoch Moskvy rozhodne prezident Vladimir Putin. Z Kremľa vo štvrtok zaznelo, že existuje priestor na pokračovanie dialógu s USA, ale Washington podľa hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova nezohľadnil hlavné bezpečnostné požiadavky Ruska. Moskva však nechce robiť predčasné závery.

Rusko podľa neho potrebuje čas na analýzu odpovede USA a NATO a so svojimi komentármi sa nebude ponáhľať, píše agentúra TASS. Putin už písomné odpovede čítal, povedal Peskov.

Rusko v návrhu, predloženom USA v polovici decembra, požadovalo od Američanov, aby zaručili, že nepripustia ďalšie rozšírenie NATO na východ, ukončia vojenskú spoluprácu s bývalými sovietskymi republikami, stiahnu z Európy jadrové zbrane a nerozmiestnia tam žiadne útočné zbrane, ktoré by mohli ohroziť Rusko. Ruskí predstavitelia opakovane hovorili, že očakávajú od USA písomnú a podrobnú odpoveď.

Washington podľa stredajšieho vyhlásenia šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena dal jasne najavo, že nemieni rokovať o požiadavke, aby sa jednotky NATO a zbrane stiahli z východu Európy a aby sa Západ zaručil, že sa Ukrajina nepripojí k NATO. Vyjadril však ochotu diskutovať o ďalších bodoch, ako je kontrola zbrojenia či opatrenia na budovanie dôvery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet