Na hlavný obsah

Na južnom Slovensku a Záhorí potvrdili vtáčiu chrípku

Identifikovali ju u uhynutých labutí.

Na južnom Slovensku a Záhorí potvrdili vtáčiu chrípku
Na ilustračnej snímke labute. Foto: TASR

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR potvrdila vtáčiu chrípku u uhynutých labutí v troch lokalitách okresu Nové Zámky a jednej lokalite v okrese Malacky. „Pretrvávajúca epizoócia v jesennej a zimnej sezóne 2021/2022 sa aktuálne vyskytuje na území viacerých členských štátov EÚ a súvisí s migráciou voľne žijúcich vtákov, z ktorých niektoré druhy zimujú v našich geografických oblastiach,“ uviedli veterinári na svojom webe.

V okrese Nové Zámky našli labute na vodných plochách v Dvoroch nad Žitavou, Bánove a Nových Zámkoch. V okrese Malacky ide o rekreačnú oblasť Rudava v blízkosti obce Malé Leváre. Ako informovali veterinári, národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Veterinárnom ústave Zvolen potvrdilo subtyp H5N1.

Regionálne veterinárne a potravinová správy (RVPS) Nové Zámky a Senec nariadili vykonať aktualizáciu súpisu všetkých chovov hydiny, holubov a iných operencov chovaných v zajatí. Ich majitelia tiež musia zabezpečiť zvýšenú biologickú bezpečnosť vo všetkých chovoch.

RPVS tiež zakázali premiestňovanie hydiny a vtákov držaných v zajatí z oblastí bez súhlasu príslušnej RVPS, zákazy zhromažďovania hydiny a vtákov držaných v zajatí na veľtrhoch, výstavách, trhoch a iných podujatiach, zákaz manipulácie s podstielkou a hnojom bez povolenia príslušnej regionálnej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko