Na hlavný obsah

Na Slovensku sú prvé signály štvrtej vlny. Operačné zákroky sa naďalej odkladajú

Spustenie bielej medicíny sa očakáva koncom marca.

Na Slovensku sú prvé signály štvrtej vlny. Operačné zákroky sa naďalej odkladajú
Na ilustračnej snímke operačný tím pediatrickej ortopédie FNsP Žilina. Foto: TASR

Tisícky pacientov čakajú, kedy sa dostanú na operáciu – na Slovensku sa totiž už dva mesiace neoperuje. Dôvodom je delta vlna pandémie. Podľa odborníkov sa denné prírastky nových pozitívnych prípadov pomaly ustaľujú, no v niektorých severovýchodných okresoch, naopak, začínajú opäť stúpať.

Spustenie bielej medicíny predpokladajú koncom marca. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Chantal Staruchová.

Operačný sklz

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach hlási sklz plánovaných operácií približne dva mesiace.

„Je plne zabezpečená zdravotná starostlivosť o onkologických pacientov a pacientov po transplantáciách. Časť operácií, ktoré bolo nevyhnutné vykonať sa zrealizovala,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Rovnako je to aj v ostatných slovenských nemocniciach. V najväčšej Univerzitnej nemocnici v Bratislave museli len na oddelení ortopédie počas tretej vlny odložiť už viac ako 500 zákrokov. Aj traumatológ Roman Váhovský z bratislavských Kramárov hovorí, že operujú len akútne prípady.

„To znamená pacienti, ktorí vyžadujú akútne operačné doriešenie po úraze. Najčastejšie pacienti so zlomeninami,“ vysvetlil.

Štvrtá vlna

Biela medicína by mala opäť dostať zelenú, keď sa epidemická situácia utíši. No kým sa väčšina Slovenska pomaly lúči s vysokými číslami tretej vlny, na severovýchode sa podľa odborníkov objavujú prvé signály štvrtej.

V okrese Stropkov sa počet pozitívnych prípadov v prepočte na 100 000 obyvateľov zdvojnásobil len za tri a pol dňa. Matematik Richard Kollár si však myslí, že môže ísť aj o nerovnomerné testovanie.

„V Stropkove urobili ten jeden z víkendových dní 15 testov, z toho sa veľmi ťažko usudzuje. Variant omikron je tak rýchlo rastúci, že keď to príde, tak to budeme vidieť. My si musíme počkať na robustnejšie čísla, ktoré potvrdia veľkú mieru komunitného šírenia,“ poukázal.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová potvrdila, že rezort sa pripravuje na blížiacu sa štvrtú vlnu. „Preto zatiaľ postupujeme v aktuálnom režime. Snahou rezortu zdravotníctva je zabezpečenie fungovania takzvanej bielej medicíny v čo najväčšom rozsahu,“ povedala.

Vyslobodenie z pandémie?

Podľa odborníkov je viac než pravdepodobné, že tretia a štvrtá vlna sa budú v najbližších týždňoch v krajine prelínať. Biela medicína by však mohla dostať šancu koncom marca, keď predpokladajú koniec nadvlády omikronu.

Podľa infektológa Petra Sabaku môže ľudí z pandémie vyslobodiť práve tento variant, ktorým sa infikuje zrejme každý. „To znamená, že všetci budú mať nejakú imunitu, kým tá imunita sa nezníži natoľko, že by nás tu opäť mohol ďalší variant infikovať, tak budeme žiť bez covidu,“ myslí si.

Na dobehnutie pozastavených operácií je v štátnom rozpočte na tento rok vyčlenených 100 miliónov eur. Ministerstvo financií ich uvoľní hneď, ako sa biela medicína otvorí. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál