Na hlavný obsah

Nemecko pre omikron skráti dĺžku karantény

Ľudia s treťou dávkou nemusia ísť do karantény.

Nemecko pre omikron skráti dĺžku karantény
Cestujúci na berlínskom letisku. Foto: TASR

Nemeckí lídri sa v piatok (7. 1.) dohodli na sprísnení požiadaviek na vstup do reštaurácií a barov a rozhodli sa skrátiť dĺžku karantény. Dôvodom je rýchlo sa šíriaci variant omikron, informovala agentúra AP.

Nemecký kancelár Olaf Scholz s premiérmi 16 spolkových krajín vychádzali z reštrikcií zavedených tesne po Vianociach, ktoré obmedzili súkromné stretnutia na desať ľudí a zatvorili nočné kluby.

Od ľudí v Nemecku sa už nejaký čas vyžaduje, aby sa pri vstupe do reštaurácií a barov, ako aj do mnohých neesenciálnych obchodov, divadiel a kín preukázali potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia COVID-19.

Tretia dávka alebo negatívny test

V súlade s piatkovým (7. 1.) rozhodnutím sa ľudia musia okrem dôkazu, že boli očkovaní alebo prekonali covid, preukazovať aj potvrdením o zaočkovaní tromi dávkami alebo poskytnúť negatívny výsledok testu.

Scholz sa s regionálnymi lídrami tiež dohodli na skrátení dvojtýždňovej karantény alebo domácej izolácie. K tomuto kroku pristúpili už aj mnohé iné krajiny.

Scholz spresnil, že ľudia, ktorí dostali posilňovaciu dávku, už nebudú musieť po kontakte s osobami s koronavírusom ísť do karantény. Všetci ostatní môžu ukončiť karanténu alebo obdobie domácej izolácie po desiatich dňoch, ak nemajú – alebo ak už nemajú – príznaky, po siedmich dňoch pri negatívnom PCR teste.

Plne zaočkovaných je 71 percent ľudí

V Nemecku momentálne dosahuje sedemdňová incidencia, teda počet prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov za týždeň, hodnotu 303,4. Za uplynulých 24 hodín tamojšie úrady zaznamenali 56 335 nových prípadov nákazy.

V krajine je úplne zaočkovaných 71,6 percenta obyvateľov a posilňujúcu dávku dostalo 41,6 percenta.

Karanténu skrátilo už aj Rakúsko. Vláda dospela k rozhodnutiu, že karanténa sa pre ľudí, ktorí mali blízky kontakt s nakazeným, od soboty (8. 1.) skráti na päť dní. Respirátory FFP2 budú od 11. januára povinné aj vonku v prípade, ak nemožno udržať požadovaný dvojmetrový odstup.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet