Na hlavný obsah

Nomináciu na Oscara získal hneď za svoju prvú rolu. José Ferrer zomrel pred 30 rokmi

Bol päťkrát ženatý, z toho dvakrát s tou istou ženou.

Nomináciu na Oscara získal hneď za svoju prvú rolu. José Ferrer zomrel pred 30 rokmi
José Ferrer vo filme Vzbura na lodi Caine (1954). Foto: Columbia Pictures

Filmový herec a režisér José Ferrer bol prvým Portoričanom a zároveň aj Hispáncom, ktorý vyhral Oscara. Získal ho za hlavnú úlohu vo filme Cyrano z Bergeracu (Cyrano de Bergerac, 1950). Zomrel presne pred 30 rokmi.

José Ferrer sa narodil 8. januára 1912 v portorickom hlavnom meste San Juan. S rodinou sa presťahoval do New Yorku v roku 1914, keď mal iba dva roky. Študoval na prestížnej internátnej škole vo Švajčiarsku a neskôr aj na Princetone, kde študoval architektúru. V roku 1934 prestúpil na Columbijskú univerzitu, tam sa venoval románskym jazykom.

Svoj divadelný debut zažil ešte počas štúdia. V roku 1935 sa prvýkrát predstavil aj na Broadwayi v hre A Slight Case of Murder. K jeho najväčším úspechom na tomto newyorskom pódiu patrí hlavná úloha v hre Brother Rat (1936), ktorú reprízovali 577-krát.

Jeho divadelná kariéra slávila veľký úspech. Objavil sa v niekoľkých hrách, v ktorých stvárňoval ústredné postavy. Za úlohu Cyrana z historickej drámy Cyrano de Bergerac (1946) získal aj prestížne ocenenie Tony pre najlepšieho divadelného herca.

Úspech na striebornom plátne

Svoj filmovú premiéru zažil v roku 1948, keď vo filme Jana z Arku (Joan of Arc) stvárnil francúzskeho kráľa Karola VII. Za jeho debut utŕžil aj nomináciu na Oscara za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Tento úspech mu pomohol preraziť aj vo filmovom priemysle.

Už dva roky po jeho úvodnom úspechu ho obsadili do titulnej postavy vo filme Cyrano z Bergeracu, za ktorú sa mu podarilo získať Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe.

K jeho ďalším významnejším rolám patrí postava výtvarníka Henriho de Toulouse-Lautreca vo filme Moulin Rouge (1952), za ktorý tiež obdržal nomináciu. Okrem toho však podľa medzinárodnej filmovej databázy (imdb.com) zarobil aj 40 % z celkových tržieb filmu.

Objavil sa aj v ďalších kasových trhákoch, ako napríklad v muzikáli Slečna Sadie Thompsonová (Miss Sadie Thompson, 1953), námornej dráme Vzbura na lodi Caine (The Caine Munity, 1954) či v biografickom filme Deep in My Heart (1954).

Režisérska stolička

Režisérsku kariéru začal s filmom žánru film-noir The Shrike (1955) a pokračoval filmami The Cockleshell Heroes (1955), The Great Man (1956), I Accuse! (1958) či The High Cost of Loving (1958). Mnohé z jeho filmov u divákov prepadli, aj keď sa tešili dobrej kritike.

Za jednu zo svojich najlepších úloh Ferrer považoval paradoxne pomerne malú úlohu tureckého bega v Oscarmi ovenčenom historickom filme Lawrence z Arábie (Lawrence from Arabia, 1960).

Počas svojho života sa päťkrát oženil, z toho dvakrát s tou istou ženou – Rosemary Clooneyovou. Dovedna bol otcom 6 detí. Jeden zo synov Miguel Ferrer sa tiež vydal na kariéru herca. José Ferrer zomrel na následky rakoviny hrubého čreva a konečníka 26. januára 1992 vo svojom dome na Floride. Pochovaný je však vo svojom rodnom Portoriku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet