Na hlavný obsah

Poľnohospodári môžu žiadať o podporu na investície za 110 miliónov eur

PPA začne vyplácanie platieb už v tomto roku.

Poľnohospodári môžu žiadať o podporu na investície za 110 miliónov eur
Na snímke zľava generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozef Kiss a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO). Foto: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (MPRV SR) spúšťa výzvu pre poľnohospodárov v hodnote 110 miliónov eur. Informovali o tom na tlačovej konferencii minister Samuel Vlčan (nom. OĽANO) a generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Jozef Kiss.

„Naším kľúčovým strategickým cieľom je podporiť investície do techniky a výrobných zariadení tak, aby modernizácia v pôdohospodárstve znížila výrobné náklady a zvýšila produktivitu práce,“ vysvetlil Vlčan.

Investície do výstavby aj rekonštrukcie

Čerpanie finančných prostriedkov z výzvy bude možné na investície do výstavby, rekonštrukcie, či modernizácie objektov, taktiež na obstaranie technologického vybavenia, a to vrátane strojov a náradia. Investície tiež môžu smerovať do zlepšenia odbytu a zníženia záťaže na životné prostredie.

Zároveň minister vyzval poľnohospodárov, aby sa prehlásili z dávnejšie vyhlásenej výzvy č. 50/PRV/2020 do aktuálne vyhlásenej výzvy 4.1.

 „Výzva č. 50 nemala byť nikdy vyhlásená. Bola vyhlásená v čase dočasnej akreditácie s takými pravidlami kontroly hospodárnosti a oprávnenosti, ktoré boli zo strany Európskej komisie priamo uvedené ako dôvod na odobratie akreditácie, “ uviedol Vlčan.

 „Žiadateľom výzvy číslo 50/PRV/2020 odporúčame, vzhľadom na časovú náročnosť procesu vyhodnocovania, aby svoju žiadosť o nenávratný finančný príspevok stiahli a predložili aktualizovanú žiadosť v rámci novej výzvy 4.1. V nej bude PPA aplikovať nové postupy vychádzajúce z procesov pridelenej akreditácie. Pri tejto výzve bude využívaný elektronický systém obstarávania a na niektoré typy investícií bude možné využiť sadzby,“ povedal Kiss.

Vyplácanie sa začne tento rok

Žiadatelia v prípade výzvy 4.1 budú podľa Kissa môcť podávať svoje žiadosti o nenávratný finančný príspevok v termíne od 1. marca do 31. mája. PPA začne vyplácanie platieb už v tomto roku a bude pokračovať maximálne do konca programového obdobia.

Proces obstarávania sa bude realizovať elektronicky aplikáciou Josephine, rovnako ako v prípade výzvy na podopatrenie 4.2 v rámci výzvy 51/PRV/2021 vyhlásenej 16. decembra

Kiss doplnil, že v novej zverejnenej výzve bude časť alokácie 20 miliónov eur určená na malé projekty s rovnakými parametrami ako vo výzve 50/PRV/2020, avšak so zvýšením stropu na 80 000 eur na projekt.

Pre jednoduchšie používanie aplikácie boli zverejnené aj inštruktážne videá s návodmi na stránke PPA www.apa.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika