Na hlavný obsah

Pôsobenie vojsk NATO na jej východnej hranici je len jedna z možností, tvrdí rezort obrany

O vstupe cudzích vojsk stále musí rozhodnúť slovenská vláda a parlament.

Pôsobenie vojsk NATO na jej východnej hranici je len jedna z možností, tvrdí rezort obrany
Na ilustračnej snímke britský vojak NATO. Foto: TASR/AP

Návrh vojenských expertov na prípadné posilnené spoločné pôsobenie ozbrojených síl členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v oblasti jej východnej hranice je len jednou z možných alternatív v ďalšom vývoji. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„V NATO sú štandardne pri každej kríze posudzované všetky možné alternatívy vývoja situácie,“ uviedla hovorkyňa. NATO podľa rezortu obrany vychádza zo skúseností, ktoré má z pôsobenia v pobaltských krajinách a v Poľsku, ktorým reagovalo na ozbrojený konflikt na Donbase a v okolí Luhansku na východe Ukrajiny a ruskú anexiu Krymu.

„Na základe pripravovaných vojenských scenárov a odporúčaní, bude následne  prebiehať odborná a predovšetkým politická diskusia o tom, ktoré z navrhovaných opatrení sú primerané danej situácii a s ktorými opatreniami sa stotožnia všetky členské krajiny NATO,“ dodala hovorkyňa.

Naďalej platí, že o akomkoľvek rozmiestnení cudzích ozbrojených síl na území Slovenska nerozhodujú orgány NATO, ale vláda, resp. parlament. Podľa rezortu obrany sa zatiaľ neprijalo žiadne rozhodnutie o rozmiestnení zahraničných ozbrojených síl na Slovensku.

„Akékoľvek rozhodnutia budú v prípadne potreby prijímať zodpovedné ústavné orgány Slovenskej republiky, a to prioritne v závislosti od ďalšieho vývoja bezpečnostnej situácie,“ ukončila Kovaľ Kakaščíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko