Na hlavný obsah

Pri nálete na utečenecký tábor v Tigraji zomrelo 56 ľudí

Útok cielil podľa pracovníkov na tábor pre Etiópčanov.

Pri nálete na utečenecký tábor v Tigraji zomrelo 56 ľudí
Ilustračné foto - ľudia stoja pred oblakmi čierneho dymu po náletoch v Tigraji. Foto: TASR/AP

Pri piatkovom (7. 1.) nálete na utečenecký tábor v štáte Tigraj na severe Etiópie zahynulo 56 ľudí a najmenej 30 ich utrpelo zranenia. Agentúre Reuters to v sobotu (8. 1.) oznámili dvaja nemenovaní humanitárni pracovníci, podľa ktorých im údaj potvrdili aj miestne úrady.

Etiópska vláda ani armáda však zatiaľ správy o incidente nekomentovali. Podľa Reuters nie je jasné, kto nálet podnikol, schopnosť útočiť zo vzduchu však majú v oblasti iba etiópske vládne sily.

Humanitárni pracovníci nedostali povolenie hovoriť s médiami, Reuters však poslali fotografie z nemocnice, ktoré údajne obstarali v miestnej nemocnici v čase po nálete. Je na nich vidieť okrem iného mnoho zranených detí.

Útok cielil podľa pracovníkov na tábor pre Etiópčanov, ktorí opustili svoje domovy pre už 14 mesiacov trvajúci konflikt medzi etiópskou armádou a Tigrajským ľudovodemokratickým frontom (TPLF). Zariadenie sa nachádzalo blízko mesta Dedebit na severozápade Tigraja.

Podľa jedného z pracovníkov nocovalo v tábore veľa starších žien a detí. „Povedali mi, že bomby začali padať o polnoci (na sobotu). Bola úplná tma a nemohli uniknúť,“ povedal Reuters.

Pred piatkovým útokom zomrelo podľa správy humanitárnych organizácií pri 41 podobných náletoch na severe Etiópie spolu najmenej 146 ľudí a 213 ich bolo zranených. Informácie sa zakladajú na dôkazoch, ktoré zhromaždili miestni humanitárni pracovníci a na výpovediach svedkov.

Najviac obetí bolo hlásených 16. decembra, keď si nálet v meste Alamata vyžiadal životy 38 ľudí a ďalších 86 zranil. Koľko z mŕtvych boli civilisti, dokument neuvádza. Reuters sa bilanciu obetí nepodarilo nezávisle overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet