Na hlavný obsah

Ministerstvo prepustilo riaditeľa Agrokomplexu, teraz hľadá nového

Výstavisko sa borí s častým striedaním vedenia a finančnými stratami.

Ministerstvo prepustilo riaditeľa Agrokomplexu, teraz hľadá nového
Výstavisko Agrokomplex v Nitre. Foto: TASR

Národné výstavisko Agrokomplex opäť hľadá riaditeľa. Výber toho posledného trval niekoľko mesiacov ešte pod taktovkou ministra Jána Mičovského. Aktuálny šéf rezortu pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) ho však odvolal.

Podnik dlhodobo bojuje s častým striedaním vedenia aj s nemalými stratami, keďže pre pandémiu nemôže organizovať výstavy. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová.

Rok 2020 ukončilo výstavisko so stratou vyše štyri milióny eur. Hoci rezort čísla za vlaňajšok nezverejnil, podľa bývalého riaditeľa Agrokomplexu Róberta Kanása sa strata prehĺbila, aj keď vraj nie tak výrazne.

Rezort ho podľa hovorcu Andreja Wallnera tesne pred sviatkami odvolal. „K odvolaniu došlo na základe nedostatočného proaktívneho prístupu na riešenie situácie v štátnom podniku. Nový riaditeľ bude vymenovaný na základe výberového konania,“ doplnil hovorca.

„Navrhol som transformačné kroky vrátane transformácie spolu s ďalším štátnym podnikom. Výstavisko prešlo rozsiahlymi internými zmenami s výrazným znížením a konsolidáciou osobných a prevádzkových nákladov. Ministerstvo svoju predstavu nikdy nepredstavilo a k predloženým materiálom a riešeniam nikdy nedalo stanovisko,“ cituje RTVS z Kanásovho stanoviska.

Spolupracovať chce aj mesto Nitra

Kanás viedol výstavisko asi 16 mesiacov. O spolupráci s ním rokovalo aj mesto, ktoré by podľa primátora Nitry Mareka Hattasa chcelo do projektu aj riadenia podniku vstúpiť.

„Záujem spolupracovať s Agrokomplexom pretrváva. Treba povedať, že ma mrzí situácia, že tu budeme mať zase nového riaditeľa. Aj NKÚ vyčítala štátnemu podniku, respektíve ministerstvu, že riaditelia sa tam menia ako na bežiacom páse, a potom sa jednoducho nejaká vízia nestihne ani len začať, nie to ešte dokončiť,“ povedal Hattas.

Nového riaditeľa chce ministerstvo vybrať čo najskôr, dokonca už uzavrelo aj podávanie prihlášok uchádzačov. Koľko sa ich prihlásilo zatiaľ Wallner nepovedal. „Schválil sa transformačný proces štátneho podniku, ktorý sa bude priebežne implementovať spolu s koncepciou ďalšieho rozvoja novým riaditeľom štátneho podniku,“ vysvetlil Wallner.

Okrem ekonomických problémov spôsobených pandémiou výstavisko čelí aj drobnohľadu polície. Tá stále prešetruje desiatky zistení údajného porušovania zákonov, ku ktorému malo dôjsť ešte za bývalej vládnej garnitúry. Polícia sa v rámci prípravného konania k veci nevyjadrila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika