Na hlavný obsah

Scholtz skončil ako dočasný riaditeľ inšpekcie

Zástupcom riaditeľa ostáva Miko.

Peter Scholtz v pondelok (10. 1.) skončil v pozícii dočasného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS). Uplynulo totiž jeho poverenie. Na pozícii zástupcu riaditeľa zatiaľ zostáva aj naďalej poverený Robert Miko. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

Ešte počas vedenia inšpekcie Scholtza obvinili zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti. Obvinenie súviselo so zámerom vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry vyšetrovať aktivity takzvaného antitímu policajnej inšpekcie.

Podľa verdiktu Krajského súdu v Bratislave, ktorý Scholtza prepustil z väzby, však bolo obvinenie neopodstatnené.

Miesto riaditeľa ÚIS sa uvoľnilo po odvolaní Adriána Szabóa v júni 2021. Vedením úradu následne poverili Scholtza, ktorého v poslednom období pre dovolenku zastupoval v riadení Miko.

Nového riaditeľa by si mal vybrať minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Kandidát vybraný ministrom má podľa poslednej novely zákona o štátnej službe najprv absolvovať verejné vypočutie pred Výborom Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť.

Vypočutie má mať iba konzultačný charakter, jeho závery nebudú pre ministra záväzné. Následne minister predloží návrh na riaditeľa inšpekcie na vymenovanie vládou. Výberové konanie, vyhlásené ešte pred prijatím novely, ministerstvo zrušilo koncom roka 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko