Na hlavný obsah

Výcvik ukrajinských povstalcov nie je predmetom dohody DCA, tvrdí právnik

Tá pripúšťa len výcvik vojakov z USA.

USA podľa New York Times nevylučujú, že východné krídlo NATO v Európe, vrátane Slovenska by mohlo cvičiť ukrajinských povstalcov v prípade vojenského konfliktu s Ruskom. Ide o úvahu denníka.

Slovenská strana tieto informácie odmietla. Podľa právnika táto teoretická možnosť nesúvisí ani s pripravovanou obranou dohodou s USA.

Zmienka o Slovensku sa objavila v článku v newyorskom denníku pred niekoľkými dňami. Napísala ho redaktorka Helen Cooperová, okrem iného držiteľka uznávanej novinárskej Pulitzerovej ceny.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Oslovení predstavitelia americkej administratívy vyhlásili, že plány pomoci ukrajinským povstalcom by mohli zahrňovať ich výcvik v susedných krajinách, ktoré sú súčasťou východného krídla NATO, ako Poľsko, Rumunsko a Slovensko, ktoré by mohli umožniť povstalcom prenikať na svoje územie a na Ukrajinu,“ píše sa v článku.

Slovenský rezort obrany tieto správy popiera. „Nikdy o žiadnej takejto možnosti, ktorá má údajne ísť od ‚nespresneného zdroja‘ z americkej administratívy, nebola so SR diskusia ani na bilaterálnej, ani na multilaterálnej úrovni. Informácia sa teda nezakladá na realite,“ uviedla jeho hovorkyňa Martina Kovaľ Kakaščíková.

Navrhovaný text dohody s USA pripúšťa na Slovensku výcvik iba amerických vojakov.

„Výcvik ukrajinských povstalcov, alebo iných osôb nie je predmetom tejto dohody. Na základe tejto dohody by tu nemohli vykonávať výcvik, ak by s tým nevyjadrila súhlas Slovenská republika,“ hovorí právnik z Katedry medzinárodného práva Právnickej fakulty UK Lukáš Mareček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko