Na hlavný obsah

Stoltenberg: Neustúpime ruským požiadavkám v otázke členstva Ukrajiny v NATO

Každá krajina má právo si vybrať vlastnú cestu, tvrdí.

Stoltenberg: Neustúpime ruským požiadavkám v otázke členstva Ukrajiny v NATO
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia odmieta robiť akékoľvek kompromisy vo veci možného budúceho členstva Ukrajiny v NATO, ktoré požaduje Rusko. Vyhlásil to v pondelok (10. 1.) generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg.

Stoltenberg však tvrdí, že rozhovory s Moskvou tento týždeň môžu pomôcť zabrániť hroziacemu konfliktu. Podľa ukrajinskej vicepremiérky Olhy Stefanišynovej by NATO nemalo za východisko pre rokovania brať žiadne ruské požiadavky.

Šéf Aliancie a veľvyslanci členských krajín so Stefanišynovou preberajú prípravu na stredajšie (12. 1.) rokovania s Ruskom, ktorého témou bude napätie pri hraniciach Ukrajiny. Kyjev má obavy, že Moskva využije desaťtisíce vojakov a ťažkú techniku na vpád na ukrajinské územie. Rusko tvrdí, že ak Západ splní jeho požiadavky, zaručí v oblasti pokoj.

„Členovia NATO sú jednotní v názore, že všetky krajiny majú právo vybrať si svoju vlastnú cestu,“ povedal Stoltenberg na adresu ruskej požiadavky neprijímať Ukrajinu či Gruzínsko do Aliancie. Rozhodnúť o prípadnom budúcom členstve postsovietských krajín v NATO môžu podľa neho iba ich vlády a tridsiatka aliančných štátov.

Rozhovory Západu a Ruska odštartovala v Ženeve nedeľná (9. 1.) pracovná večera námestníka ruského ministra zahraničia Sergeja Rjabkova s dvojkou americkej diplomacie Wendy Shermanovou, na ktoré nadviazalo ich pondelkové rokovanie. Stretnutie s veľvyslancami krajín NATO má Rjabkov na programe v stredu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet