Na hlavný obsah

Taliansko začne pokutovať ľudí, ktorí si nesplnili očkovaciu povinnosť

Pokuty budú rozdávať daňové úrady.

Taliansko začne pokutovať ľudí, ktorí si nesplnili očkovaciu povinnosť
Turisti stoja na Španielskych schodoch v talianskom Ríme. Foto: TASR

Talianske úrady začnú od utorka (1. 2.) pokutovať ľudí starších ako 50 rokov, ktorí si nesplnili očkovaciu povinnosť. Jednorazovú pokutu vo výške 100 eur môže dostať až 1,7 milióna ľudí, ktorí nemajú dokončené očkovanie alebo nedostali posilňovaciu dávku, informoval denník La Repubblica.

Od 15. februára sa potom pre ľudí vo veku nad 50 rokov sprísnia podmienky pre vstup na pracovisko. Častejšie sa budú tiež kontrolovať covidové certifikáty.

Pokuty budú rozdávať daňové úrady

Pokuty budú rozdávať daňové úrady, ktoré prepoja svoje informačné systémy so zoznamom očkovaných. Očkovacia povinnosť je splnená v prípade dokončeného základného očkovania proti covidu-19 alebo po podaní posilňovacej dávky po šiestich mesiacoch od tej druhej.

Výnos z pokút pripadne štátnemu fondu na riešenie mimoriadnych udalostí.

Pokutovaní budú mať desať dní na to, aby preukázali, že sa nemohli nechať zaočkovať kvôli „objektívnym dôvodom“. Medzi ne patrí aj prekonanie choroby COVID-19 pred maximálne 180 dňami.

Od 15. februára sa pre ľudí starších ako 50 rokov sprísnia podmienky pre vstup na pracovisko. Starší ľudia budú mať povinnosť preukázať sa zeleným pasom, ktorý možno získať len po dokončenom očkovaní alebo po prekonaní choroby.

Neočkovaných pošlú na neplatenú dovolenku, vyhodiť ich nemôžu

Za vstup na pracovisko bez certifikátu hrozí pokuta až 1 500 eur. Zamestnancov, ktorí nemajú splnenú povinnosť a nemôžu chodiť do práce, po piatich dňoch neospravedlnenej absencie môže zamestnávateľ poslať na neplatenú dovolenku. Nesmie ich však prepustiť.

Od februára Taliansko skráti platnosť covidového certifikátu z deviatich na šesť mesiacov od druhej či posilňovacej dávky. Pre zmenu pravidiel Taliansko kritizovala Európska únia. Podľa miestnych médií je pravdepodobné, že vláda schváli časovo neobmedzenú platnosť po tretej dávke.

Platnosť covidových certifikátov je pre veľkú časť talianskeho obyvateľstva kľúčová, pretože vláda rozširuje miesta, kde je potrebné sa ním preukázať.

Od utorka (1. 2.) sa budú certifikáty kontrolovať aj na poštách, v bankách, trafikách a v obchodoch. Z povinnosti majú výnimku len lekárne či obchody s potravinami, drogériou či s potrebami pre domácich maznáčikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet