Na hlavný obsah

Tureckú novinárku po kritike Erdogana zatkli

Hrozia jej štyri roky väzenia.

V Turecku zatkli známu novinárku Sedef Kabašovú, pretože čelí obvineniu, že urazila prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Turecký súd nariadil, že až do verdiktu musí zostať vo väzení. Ak jej vinu dokážu, hrozia jej až štyri roky za mrežami. Právnik novinárky sa chce proti nezákonnému nariadeniu súdu odvolať.

Tureckú novinárku Sedef Kabašovú zatkli v Istanbule iba pár hodín po tom, keď vystúpila v priamom prenose lokálnej televízie.

V ňom kritizovala vládu, že prenasleduje odporcov režimu a rozdeľuje tureckú spoločnosť. Svoju kritiku okorenila severokaukazským príslovím, ktoré neskôr zverejnila aj na sociálnej sieti: „Keď sa vôl objaví v paláci, nestane sa kráľom. Ale palác sa zmení na stodolu.“

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hlavný istanbulský prokurátor začal vzápätí novinárku vyšetrovať pre podozrenie z urážky prezidenta.

„Takzvaná novinárka na televíznom kanáli, ktorá nemá iný cieľ ako šíriť nenávisť, jednoznačne urazila nášho prezidenta,“ hovorca prezidenta Turecka Fahrettin Altun.

Združenie tureckých novinárov označilo zatknutie Sedef Kabašovej za vážne porušenie slobody slova a slobody tlače. Na prenasledovanie žurnalistov v Turecku dlhodobo upozorňuje aj organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International, a to najmä od roku 2016, keď sa časť tureckej armády pokúsila o štátny prevrat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet