Na hlavný obsah

USA uvalili sankcie na štyroch ukrajinských predstaviteľov

Mali prispievať k destabilizácii Ukrajiny zvnútra.

USA uvalili sankcie na štyroch ukrajinských predstaviteľov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo štvrtok (20. 1.) uvalili sankcie na štyroch súčasných a bývalých ukrajinských predstaviteľov, ktorých vinia zo spoluúčasti na aktivitách vedených Moskvou a smerujúcich k destabilizácii Ukrajiny.

„Nečakáme na akciu Ruska, rokujeme teraz. Dávame najavo, že stojíme pri ukrajinskej vláde, pretože sa snažíme brániť destabilizačným akciám Ruska vedeným z Ukrajiny,“ uviedol k sankciám zástupca americkej administratívy citovaný agentúrou Reuters.

Sankcie smerujú podľa amerického ministerstva financií na dvoch členov ukrajinského parlamentu Tarasa Kozaka a Oleha Vološyna a na bývalých dvoch predstaviteľov Volodymyra Olijnyka a Volodymyra Sivkovača.

Podľa amerického ministerstva vykonávali príkazy ruskej tajnej služby FSB a podieľali sa na ruskej destabilizačnej kampani proti suverénnym krajinám vrátane USA.

Kozak kontroluje ukrajinské spravodajské televízie a podporoval očierňovaciu kampaň FSB vedenú proti spolupracovníkom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedlo americké ministerstvo financií.

Reuters napísal, že nové sankcie sú ďalším zásahom Washingtonu proti ruským šíriteľom dezinformácií a proti ruskému zasahovaniu. „Sú dodatkom k sankciám, ktoré pripravujeme s partnermi a spojencami a ktoré majú zasiahnuť Rusko a jeho ekonomiku, ak v budúcnosti vpadne na Ukrajinu,“ citoval Reuters amerického predstaviteľa.

K otázke, či sa USA plánujú zamerať tiež na ruskú účasť v bankovom systéme SWIFT tento zdroj odpovedal, že Washington nevylúčil nič.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken tento týždeň intenzívne o situácii okolo Ukrajiny a Ruska rokuje v Európe – po stredajších (19. 1.) rokovaniach v Kyjeve je vo štvrtok v Berlíne a v piatok (21. 1.) sa stretne so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom v Ženeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet