Na hlavný obsah

WHO hlási rekordný týždenný nárast prípadov covidu, počet úmrtí klesol

Európa zaznamenala nárast o 65 percent.

WHO hlási rekordný týždenný nárast prípadov covidu, počet úmrtí klesol
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo svete v poslednom týždni zaznamenali rekordných 9,5 milióna prípadov nákazy koronavírusom, čo je oproti týždňu predtým nárast o 71 percent. Oznámila to vo štvrtok (6. 1.) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá takého zvýšenie označila za „cunami“ v čase šírenia nového variantu omikron. Počet úmrtí však klesol, informovala agentúra AP.

„Minulý týždeň bol hlásený dosiaľ najvyšší počet prípadov COVID-19 počas pandémie,“ uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Skutočné počty sú však podľa zdravotníckej agentúry OSN vyššie vzhľadom na obmedzené testovanie a oneskorenie údajov z obdobia koncoročných sviatkov.

Nárast prípadov bol nerovnomerný

WHO v najnovšej týždennej správe o pandémii uviedla, že vo svete bolo od 27. decembra do 2. januára potvrdených 9 520 488 nových prípadov infekcie a 41 178 ďalších úmrtí. Predchádzajúci týždeň zomrelo v súvislosti s covidom 44 680 ľudí. Celková bilancia pandémie sa zvýšila na 289 miliónov prípadov nákazy a 5,4 milióna úmrtí, píše agentúra DPA.

Nárast prípadov v uplynulom týždni bol podľa WHO nerovnomerný – pokým v Severnej a Južnej Amerike sa ich počet zdvojnásobil, v Afrike sa zvýšil len o sedem percent. Európa zaznamenala nárast o 65 percent.

Hoci variant omikron sa zdá byť menej závažným než dominantný variant delta, šéf WHO upozornil: „Neznamená to, že by mal byť kategorizovaný ako mierny. Omikron rovnako ako predošlé varianty dostáva ľudí do nemocníc a zabíja ich.“

„Táto cunami prípadov je taká obrovská a rýchla, že zaplavuje zdravotnícke systémy po celom svete,“ dodal Tedros na pravidelnom tlačovom brífingu.

Nedostatočná zaočkovanosť

Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan uviedol, že dohady o omikrone ako poslednom variante spôsobujúcom pandémiu sú „zbožné želanie“.

Podľa súčasného stavu distribúcie vakcín 109 krajín nestihne splniť cieľ WHO plne zaočkovať 70 percent svetovej populácie do júla, dodal Tedros. Dosiahnutie spomínaného cieľa by podľa WHO malo ukončiť akútnu fázu pandémie.

Poradca WHO Bruce Aylward povedal, že 36 krajín ešte nedosiahlo ani desaťpercentnú zaočkovanosť. Celosvetovo pritom teraz tvoria 80 percent pacientov s ťažkým priebehom covidu neočkovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet