Na hlavný obsah

Zamestnanci Lesov SR žiadajú odvolanie ich riaditeľa, upozorňujú na korupciu

Minister Vlčan si za nominantom stojí.

Zamestnanci Lesov SR žiadajú odvolanie ich riaditeľa, upozorňujú na korupciu
Na snímke v popredí generálny riaditeľ Lesov SR Tibor Köszeghy. Foto: TASR

Skupina zamestnancov Lesov SR v liste upozornila na korupciu vo vnútri štátneho podniku. Riaditelia odštepných závodov tiež podľa nich pre reformu národných parkov plánujú zvýšiť ťažbu dreva v iných chránených územiach.

Ministra Samuela Vlčana (nom. OĽANO) vyzvali k okamžitému odvolaniu riaditeľa Tibora Köszeghyho. Štátny podnik obvinenia odmieta a minister si za novým šéfom naďalej stojí. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

„Ako chceme bojovať s korupciou a oligarchami, keď dovolíte vlastnému ministrovi a jeho nominantovi dosadiť na vedúce a iné kľúčové funkcie v štátnom podniku ľudí, ktorí v minulosti preukázateľne zlyhali, boli a sú prepojení s oligarchami.“

Cituje RTVS z listu skupiny bývalých aj súčasných zamestnancov podniku Lesy SR, ktorí tieto slová adresovali premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) zase upozorňujú, že noví riaditelia chcú pre reformu národných parkov zvýšiť ťažbu na iných chránených územiach.

„Niektorí z nových riaditeľov odštepných závodov po odchode národných parkov hľadajú nahradenie výpadku objemu dreva a ťažobné zámery chcú koncentrovať o to silnejšie mimo území národných parkov. Nevyhnú sa pri tom ani lesom s vysokým spoločenským významom v územiach európskeho významu, chránených vtáčích územiach či v chránených krajinných oblastiach,“ pokračuje list.

Vlčana žiadajú o okamžité odvolanie riaditeľa Köszeghyho. Agrorezort však tvrdí, že väčšina zamestnancov prejavila novému šéfovi dôveru, signatárom listu ale podľa hovorcu Andreja Wallnera minister ponúka priestor na diskusiu.

Štátny podnik obvinenia odmieta

„Zástupcovia odborových organizácií zamestnancov ocenili zlepšenie ekonomickej situácie podniku a nový prístup k odmeňovaniu zamestnancov. Preto podporujú súčasné vedenie v prebiehajúcich reformách v prospech podniku a jeho zamestnancov,“ uviedol Wallner.

Samotný podnik obvinenia o korupcii odmieta. Podobne reaguje aj na tvrdenie, že noví riaditelia chcú zvýšiť ťažbu mimo území národných parkov. Hovorkyňa Marína Debnárová vysvetľuje, že štátne lesy ťažbu naopak znižujú.

„V roku 2021 znížil (podnik) objem ťažby medziročne o približne 100 000 kubíkov a pre rok 2022 predpokladá ďalšie zníženie objemu ťažby o ďalších približne 100 000 kubíkov,“ vysvetlila hovorkyňa.

Köszeghy je na čele štátnych lesov od júla, keď Vlčan odvolal vtedajšieho riaditeľa Tomáša Čuku. Práve jeho osoba má byť jedným z hlavných dôvodov, prečo exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský opustil hnutie OĽANO.

Mičovský hovorí o pochybných nomináciách šéfov novovzniknutých odštepných závodov či o údajne papalášskych poľovačkách. Exminister Zsolt Simon zase upozornil, že nové odštepné závody nie sú zapísané v obchodnom registri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál