Na hlavný obsah

Zdravotná sestra falšovala očkovanie, zatkla ju polícia

Prípad sa stal v Taliansku.

Zdravotná sestra falšovala očkovanie, zatkla ju polícia
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Talianska polícia zatkla v Palerme zdravotnú sestru, ktorá je podozrivá z falšovania očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Žena mala predstierať podávanie vakcín antivaxerom, aby mohli využívať oficiálne zdravotné osvedčenia o očkovaní na cestovanie a prístup do barov, reštaurácií a verejnej dopravy v krajine. O prípade informoval The Guardian.

Vyšetrovatelia pomocou skrytej kamery natočili 58-ročnú ženu pracujúcu v očkovacom centre v sicílskej metropole. Video zachytáva, ako zdravotnícka pracovníčka natiahla vakcínu z ampulky do injekčnej striekačky a potom ju zrejme vyprázdnila do obväzu. Následne predstierala, že ju vpichuje do ramena.

Polícia ženu zatkla pre obvinenia z falšovania a sprenevery. Nejde pritom o prvý podobný prípad v Taliansku. Desiatky zdravotníckych pracovníkov, vrátane najmenej troch lekárov, čelili v posledných mesiacoch obvineniu alebo vyšetrovaniu pre podozrenia z falšovania očkovania. Niektorí ľudia boli pritom za certifikát ochotní zaplatiť až 400 eur.

Zatiaľ čo sa krajiny v Európe snažia zaviesť prísnejšie pravidlá na zastavenie variantu omicron, čoraz viac antivaxerov sa pokúša obísť zákon, aby získali očkovacie pasy.

„Odhalili sme podvodné praktiky týchto zarytých odporcov očkovania, ktorí neváhajú porušiť zákon,“ uviedol vo vyhlásení palermský policajný komisár Leopoldo Laricchia. „Toto vyšetrovanie tiež ukazuje, ako, žiaľ, stále existujú neočkovaní zdravotníci, ktorí pracujú v nemocniciach v úzkom kontakte s pacientmi,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet