Na hlavný obsah

Čína by v prípade invázie na Ukrajinu Rusko podporila diplomaticky, nie vojensky, tvrdia experti

Peking by sa nechcel zapájať do konfliktu.

Čína by v prípade invázie na Ukrajinu Rusko podporila diplomaticky, nie vojensky, tvrdia experti
Čínsky prezident Si Ťin-pching počas zasadnutia Ústredného výboru Komunistickej strany Číny. Foto: TASR/AP

Peking by v prípade invázie na Ukrajinu podporil Moskvu diplomaticky a možno aj ekonomicky. Čína by však Rusku vojenskú podporu neposkytla, domnievajú sa experti oslovení agentúrou Reuters. Americký prezident Joe Biden v piatok (18. 2.) vyjadril presvedčenie, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin sa už rozhodol napadnúť Ukrajinu. Moskva to odmieta a označuje to za západnú propagandu.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí opakovane obvinilo Spojené štáty zo „šírenia nepravdivých informácií“ a vytvárania napätia. Peking USA vyzval, aby rešpektoval a vyriešil ruské požiadavky na bezpečnostné záruky, pripomína Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin sa na znamenie solidarity zúčastnil na otvorení olympijských hier v Pekingu, kde s jeho čínskym náprotivkom deklarovali „neobmedzené“ strategické partnerstvo.

Prípadná ruská invázia by podľa Reuters overila podporu Číny, ktorá v medzinárodnom dianí sústavne zastáva a deklaruje princíp nezasahovania. Odborníci majú za to, že Peking by sa celkom určite nechcel zapájať do konfliktu vojensky. Čína opakovane vyzvala na riešenie napätia na Ukrajinskej hranici dialógom.

„Rovnako ako Čína neočakáva, že jej Rusko vojensky pomôže v prípade vojny o Taiwan, Rusko neočakáva, že mu Čína vojensky pomôže kvôli Ukrajine, ani takúto pomoc nepotrebuje,“ uviedol Li Mingjiang zo Školy medzinárodných štúdií Rajaratnam (RSIS) v Singapure.

Oslovení experti tiež uviedli, že Čína by mohla rozšíriť hospodársku spoluprácu s Ruskom, na ktoré by v prípade invázie dopadli ďalšie sankcie. Po ruskej anexii Krymu poskytlo niekoľko čínskych štátnych bánk, vrátane China Development Bank a Export-Import Bank of China, úvery ruským štátnym bankám, na ktoré Západ uvalil sankcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet