Na hlavný obsah

Dobrovoľný hasič musí zaplatiť časť škody spôsobenej na hasičskom aute

Hasiči sa sťažujú, že pri zásahoch neriskujú len vlastné životy, ale zodpovedajú aj za škody.

Dobrovoľný hasič z Oravy musí zaplatiť 10 percent z vyčíslenej škody, ktorú spôsobil na hasičskom aute.

Rozhodol tak Okresný súd v Dolnom Kubíne. Dobrovoľní hasiči namietajú, že pri zásahoch neriskujú len vlastné životy, ale zodpovedajú aj za škody na štátnej technike.

Miroslav Horvát spôsobil nehodu ako veliteľ dobrovoľných hasičov v Oravskej Porube pred vyše dvoma rokmi. Nedobrzdil a nabúral do osobného auta. Na hasičskom aute znikla škoda za viac ako dve a pol tisíca eur. Starosta ju vymáhal súdnou cestou.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Súd tak nariadil hasičovi zaplatiť desať percent z celej škody. Podľa sudkyne mal starosta auto havarijne poistiť.

Podľa starostu je obec povinná dlh vymáhať. „Medializácia neustále, všetky fejsbúky, všetko je proti starostovi a zastupiteľstvu. Ale pravda je takáto, že skutočne to zastupiteľstvo nemá takúto právnu silu, aby to zobrali z pokladne a zaplatili škodu,“ uviedol Vladimír Kubišta (nezávislý), žalobca a starosta obce Oravská Poruba.

„Spokojný s rozhodnutím asi som. Je to určite lepšia suma ako tých dve a pol tisíca. Najbližšiu dobu nemám chuť niečo robiť po tejto skúsenosti,“ reagoval na rozsudok Miroslav Horvát, žalovaný dobrovoľný hasič.

Dobrovoľní hasiči namietajú, že nie sú právne chránení a chceli by to zmeniť. Rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné. Obe strany sa proti nemu môžu odvolať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny