Na hlavný obsah

Eurokomisia navrhla predĺžiť používanie covidových pasov o jeden rok

Platnosť pasov končí v júni 2022.

Eurokomisia navrhla predĺžiť používanie covidových pasov o jeden rok
Čašník kontroluje zákazníkovi vakcinačný preukaz pri vstupe do reštaurácie. Foto: TASR

Európska komisia (EK) vo štvrtok (3. 2.) navrhla predĺžiť používanie európskych covidových pasov o ďalší rok, teda do 30. júna 2023.

Rozšírením platnosti príslušného nariadenia sa zabezpečí, aby občania členských krajín mohli používať digitálne covidové certifikáty EÚ pri cestovaní v rámci EÚ aj po 30. júni 2022.

Komisia navrhla predĺženie používania covidových pasov s dostatočným predstihom, aby Európsky parlament a Rada EÚ stihli ukončiť príslušný schvaľovací proces ešte pred uplynutím platnosti súčasného nariadenia o covidových pasoch.

Urýchlenie podávania posilňujúcich dávok

„Takisto navrhujeme, aby preukaz zohľadnil najnovší vedecký vývoj a epidemiologické zmeny, vrátane potreby urýchliť kampane podávania posilňovacích dávok vakcín a podporiť prebiehajúci klinický výskum a oceniť občanov, ktorí sa na ňom zúčastňujú,“ uviedla eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová.

V aktualizovanom nariadení by sa okrem iného malo stanoviť, že európske covidové pasy bude možné vydávať aj osobám, ktoré sa zúčastňujú na klinickom skúšaní vakcín proti ochoreniu COVID-19.

O vnútroštátnom používaní európskych certifikátov budú aj naďalej rozhodovať jednotlivé členské štáty eurobloku.

Európska komisia zaviedla pre krajiny EÚ jednotné pravidlá. Digitálny covidový preukaz Európskej únie od 1. februára platí deväť mesiacov. Podaním posilňujúcej tretej dávky vakcíny sa platnosť automaticky predĺži na ďalšie obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet