Na hlavný obsah

Europarlament schválil ďalšiu finančnú pomoc pre Ukrajinu

Ide o sumu vo výške 1,2 miliardy eur.

Europarlament schválil ďalšiu finančnú pomoc pre Ukrajinu
Na snímke pohľad na plénum Európskeho parlamentu v Bruseli. Foto: SITA/AP

Európsky parlament (EP) v stredu (16. 2.) schválil novú finančnú pomoc Ukrajine vo výške 1,2 miliardy eur. V parlamentnej rozprave o napätí medzi Moskvou a Kyjevom predstavitelia EÚ i europoslanci upozornili, že napätie s Ruskom má negatívny dosah na ukrajinské hospodárstvo a vyzvali na solidaritu a finančnú podporu krajiny. Podľa návrhu Európskej komisie (EK) dostane Ukrajina peniaze v dvoch splátkach.

Na začiatku plenárnej schôdze v pondelok (14. 2.) európski poslanci schválili, že budú o finančnej pomoci rozhodovať v zrýchlenom režime. Návrh Komisie privítala predsedníčka EP Roberta Metsolaová, podľa ktorej peniaze poslúžia „na podporu finančnej stability a odolnosti Ukrajiny“.

Za poskytnutie prostriedkov bolo 598 poslancov, proti 55. Členské štáty EÚ poskytnutie pôžičky podporili už minulý piatok (11. 2.).

Čerpanie peňazí EK podmieňuje rešpektovaním zásad demokratického štátu zo strany Kyjeva a uspokojivým vykonávaním programu Medzinárodného menového fondu.

V príslušnom memorande potom Ukrajine stanovuje aj ciele v hospodárstve, ktoré má krajina dosiahnuť, napríklad v prioritných oblastiach ekonomickej stability, energetiky, ale aj správy vecí verejných či právneho štátu. Eurokomisia si bude môcť prostriedky požičať na finančných trhoch.

Novú finančnú pomoc pre Kyjev EK predstavila na konci januára. Jej šéfka Ursula von der Leyenová vtedy uviedla, že pôžičky Ukrajine pomôžu pokryť finančné potreby, ktoré jej vznikli v súvislosti s napätou situáciou s Ruskom. Podľa predchádzajúcich správ má Ukrajina pre medzinárodnú krízu sťažený prístup na kapitálové trhy a obáva sa odlivu investorov.

EÚ a európske finančné inštitúcie od ruskej anexie Krymu a začatia bojov na východe Ukrajiny v roku 2014 poslali Kyjevu prostredníctvom grantov a úverov 17 miliárd eur. Peniaze slúžia napríklad na modernizáciu ukrajinského hospodárstva, ale aj na boj proti pandémii covidu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet