Na hlavný obsah

Exkancelára Nemecka Schrödera nominovali do správnej rady Gazpromu

Voľby budú 30. júna.

Exkancelára Nemecka Schrödera nominovali do správnej rady Gazpromu
Na archívnej snímke bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder počas návštevy ústredia Gazpromu v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom v piatok (4. 2.) oznámila, že bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera nominovali za člena jej predstavenstva. Tento krok prišiel v období, keď niekdajší nemecký líder čelí kritike za obviňovanie Ukrajiny, že v napätej situácii s Ruskom sa „oháňa mečom“. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Schröder, ktorý riadil Nemecko v rokoch 1998 až 2005, si vybudoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom blízky vzťah, keď bol kancelárom. Tento 77-ročný bývalý politik už predsedá výboru akcionárov spoločnosti Nord Stream AG.

Je predsedom predstavenstva spoločnosti Nord Stream 2, teda nového plynovodu, proti ktorému vystupujú Spojené štáty, Ukrajina a niekoľko ďalších nemeckých spojencov. Vybudovali ho na to, aby po dne Baltského mora privádzal ruský zemný plyn do Nemecka, ale ešte nie je v prevádzke.

Gazprom zaradil Schrödera medzi 11 nominovaných do svojho predstavenstva. Voliť ich budú na výročnom valnom zhromaždení Gazpromu v Petrohrade 30. júna.

Schröderova účasť v tejto plynárenskej spoločnosti a jeho mohutné obraňovanie Ruska už dlho vyvolávajú v Nemecku zmiešané pocity, dokonca aj v jeho vlastnej stredoľavej sociálnodemokratickej strane, ktorá vedie novú vládnu koalíciu kancelára Olafa Scholza.

Nemecko presadzuje za Scholza diplomatické riešenia súčasnej krízy, ale odmieta poslať zbrane na Ukrajinu, čo hnevá niektorých spojencov.

Minulý týždeň Schröder v podcaste povedal, že si nemyslí, že ruské vedenie má nejaký záujem vojensky zasiahnuť na Ukrajine. „Veľmi dúfam, že nakoniec sa lídri na Ukrajine prestanú oháňať mečom, lebo to, čo odtiaľ počúvam, aj v súvislosti s obviňovaním Nemecka za jeho rozumné odmietanie poslať zbrane, niekedy naozaj človeka rozčuľuje,“ uviedol bývalý nemecký kancelár.

V stredu (2. 2.) dostal nový kancelár Scholz v interview s televíziou ZDF otázku, či dáva na rady Schrödera. „Nepýtam si od neho rady a žiadnu mi ani nedal,“ odpovedal Scholz. K Schröderovmu podcastu sa vyjadril takto: „Ak správne chápem ústavný poriadok Nemeckej spolkovej republiky, tak kancelár je len jeden. A to som ja.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet