Na hlavný obsah

Kapacity azylových zariadení nemusia stačiť. Pomôcť môžu aj bežní ľudia

Kapacita azylových zariadení je asi 800 ľudí.

Do záchytného tábora v Humennom prišli prví ľudia z Ukrajiny. Všetky azylové zariadenia na Slovensku dokážu prijať maximálne asi 800 ľudí. Podľa migračného úradu to stačiť nemusí. Ľudí prosí o pomoc, aby v prípade potreby poskytli svoje nehnuteľnosti.

Do záchytného tábora v Humennom začali v piatok (25. 2.) predpoludním, prichádzať prví ľudia z Ukrajiny. Kapacita azylového zariadenia je 500 ľudí. V prípade potreby ju vedia zvýšiť o ďalších tristo miest.

V piatok (25. 2.) o druhej popoludní v tábore evidovali 14 Ukrajincov, ktorí prejavili záujem o udelenie azylu. Medzi nimi bol aj Boris s rodinou žijúci v Kyjeve. Chcel by ostať žiť na Slovensku.

„Chcem legálny status, to je celé, bodka. Naše dieťa má 7 rokov a potrebuje ísť do školy a potrebuje zdravotnú starostlivosť,“ hovorí Boris.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zaberieme všetky voľné miestnosti a priestory- spoločenské miestnosti, učebne, doplníme postele. Dá sa to,“ uviedla Jana Janovičová, vedúca oddelenia azylových zariadení Migračného úradu Ministerstva vnútra SR.

Janovičová hovorí, že sa začali iniciatívne ozývať tamojší obyvatelia, ktorí chcú ľuďom z Ukrajiny pomôcť.

„Sú ochotní pomôcť či už s ubytovaním, alebo s oblečením, alebo inými darmi,“ povedala.

Na Slovensku sú tri azylové zariadenia. Okrem záchytného tábora v Humennom aj dva pobytové tábory v Opatovskej Novej Vsi a v Rohovciach pri Dunajskej Strede.

Ak bude vlna migrácie silná, na rad môžu prísť hotely, penzióny a ubytovne. Situáciu uľahčí ak voľné nehnuteľnosti – byty alebo chaty – ponúknu utečencom z Ukrajiny aj bežní ľudia.

Migračný úrad už pripravuje webovú stránku, kde na jednom mieste bude možnosť ponúknuť Ukrajincom nielen nocľah, ale napríklad aj prekladateľské služby či inú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko