Na hlavný obsah

Klimatická zmena je závažnejšia, ako sa predpokladalo, uvádza klimatický panel OSN

Záchrana planéty čoskoro nebude možná.

Klimatická zmena je závažnejšia, ako sa predpokladalo, uvádza klimatický panel OSN
Ilustračná snímka - topenie ľadovcov v Grónsku.. Foto: TASR

Klimatická zmena stále zrýchľuje, je závažnejšia, ako sa predtým predpokladalo a jej následky sú čoraz zreteľnejšie. Vo svojej správe to uviedol Medzivládny panel pre zmenu klímy (IPCC) pri OSN.

Záchrana planéty čoskoro nebude možná, píše s odvolaním sa na správu britský denník The Guardian. Počas najbližších 18 rokov bude na planéte oveľa viac chorôb, hladu, chudoby a celkovo sa z nej stane nebezpečnejšie miesto, sumarizuje závery správy agentúra AP.

„Súhrn vedeckých dôkazov je jednoznačný. Zmena klímy je hrozbou pre blahobyt ľudí a zdravie planéty,“ uviedol Hans-otto Pörtner, jeden z autorov tejto rozsiahlej správy, ktorá má byť usmernením pre svetových lídrov v ich úsilí o obmedzenie zmeny klímy.

„Akýkoľvek ďalší odklad v spoločnej globálnej akcii nám uzavrie rýchlo sa zatvárajúce dvere na zabezpečenie životaschopnej a udržateľnej budúcnosti,“ dodáva Pörtner.

Správa uvádza, že v dôsledku globálneho otepľovania bude každoročne zomierať viac ľudí na vlny horúčav, choroby, extrémne počasie, znečistenie ovzdušia a hlad.

Koľko ľudí zomrie, záleží na tom, o koľko stúpne teplota na planéte. Tú zvyšujú emisie skleníkových plynov vypúšťané pri spaľovaní uhlia, ropy a zemného plynu.

Približne polovica obyvateľov Zeme, asi 3,3 až 3,6 miliardy ľudí, žije v oblastiach ohrozených extrémnym počasím, uvádza správa. Zmeny ovplyvňujú celú planétu a nevyhnú sa žiadnej obývanej oblasti. Podľa vedcov už vo veľkom začali vymierať niektoré rastlinné i živočíšne druhy, od stromov až po koraly.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet