Na hlavný obsah

Kuleba žiada Západ, aby zaviedol časť sankcií na Rusko už teraz

Šéf diplomacie Ukrajiny to povedal na konferencii v Mníchove.

Kuleba žiada Západ, aby zaviedol časť sankcií na Rusko už teraz
Na snímke ukrajinský minister ukrajinských vecí Dmytro Kuleba. Foto: TASR/AP

Západ by mal už teraz zaviesť aspoň časť sankcií pripravovaných proti Rusku. Povedal to v nedeľu (20. 2.) podľa agentúry Reuters šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. V Mníchove to isté požadoval v sobotu (19. 2.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Západné štáty pripravujú proti Rusku sankcie, ktoré majú byť vyhlásené v prípade, že ruská armáda napadne Ukrajinu. Ukrajinskí politici sa ale domnievajú, že by sa nemalo čakať až na ruský vpád.

„Rusko treba zastaviť teraz. Vidíme, ako sa veci vyvíjajú,“ povedal Kuleba. Bielorusko a Rusko predĺžili spoločné vojenské manévre, ktoré sa konali na bieloruskom území blízko ukrajinskej hranice a mali sa pôvodne skončiť v nedeľu. Zároveň pokračujú ozbrojené zrážky medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

„Je čas rokovať. Hovorím oficiálne, že existujú všetky dôvody zaviesť teraz aspoň časť sankcií pripravovaných proti Rusku,“ vyhlásil Kuleba.

Konečná podoba sankcií nie je zatiaľ jasná. Podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého budú tvrdšie ako tie za ruskú anexiu Krymu v roku 2014. USA nepočítajú s tým, že by v prvej fáze sankcie zahrnuli odpojenie Ruska od medzinárodného systému platieb SWIFT. Hovorí sa o obmedzení exportu komponentov vyrábaných v Rusku a sankcionovaní oligarchov s vplyvom na prezidenta Vladimira Putina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet