Na hlavný obsah

Laureát Nobelovej ceny Renato Dulbecco bol priekopníkom vo výskume rakoviny

Od jeho úmrtia uplynulo desať rokov.

Laureát Nobelovej ceny Renato Dulbecco bol priekopníkom vo výskume rakoviny
Na snímke Renato Dulbecco. Foto: Twitter

Taliansko-americký biológ a virológ Renato Dulbecco, ktorý sa stal nositeľom Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu z roku 1975, zomrel pred desiatimi rokmi.

Narodil sa 22. februára 1914 v talianskom meste Catanzaro. Vyštudoval medicínu na turínskej univerzite, jeho spolužiakmi boli aj dvaja ďalší neskorší držitelia Nobelovej ceny, Salvador Luria a Rita Levi-Montalcini. Po získaní diplomu ostal pracovať na univerzite.

Počas druhej svetovej vojny bojoval v radoch talianskej armády vo Francúzsku a na východnom fronte, ale po vstupe Nemcov do Talianska prešiel k partizánom a zapojil sa do protifašistického odboja. Po oslobodení sa krátko venoval politike, ale rýchlo sa vrátil k vede.

Kolega ho prehovoril na odchod do USA

Ako píše portál Britannica, v roku 1946 ho navštívil v Taliansku Luria a prehovoril ho k odchodu do USA. Odišiel tam v roku 1947, pracoval najprv v Luriovom laboratóriu v Indiane a neskôr v tíme Maxa Delbrücka na California Institute of Technology.

V roku 1953 sa Dulbecco stal občanom USA. Bol členom Salkovho inštitútu pre biologické štúdie v La Jolla v Kalifornii (1963 – 1972) a vrátil sa tam aj v roku 1977 ako významný profesor výskumu po tom, čo päť rokov pôsobil ako riaditeľ Imperial Cancer Research Fund v Londýne.

V roku 1975 získal Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za objavy týkajúce sa interakcie medzi nádorovými vírusmi a genetickým materiálom bunky.

Výskum nádorových vírusov

Počas svojho druhého pôsobenia v Salkovom inštitúte pôsobil aj na lekárskej fakulte Kalifornskej univerzity v San Diegu (1977 – 1981). V rokoch 1988 až 1992 pôsobil najskôr ako dočasný a potom ako riadny prezident Salkovho inštitútu.

Dulbecco spolu s biologičkou Marguerite Vogt boli priekopníkmi pestovania živočíšnych vírusov a skúmali, ako určité vírusy získavajú kontrolu nad bunkami, ktoré infikujú.

Objavili, že polyomavírus, ktorý vytvára nádory u myší, vkladá svoju DNA do DNA hostiteľskej bunky. Bunka potom prechádza transformáciou na rakovinovú bunku, pričom reprodukuje vírusovú DNA spolu so svojou vlastnou a produkuje viac rakovinových buniek. Dulbecco zistil, že ľudské rakoviny by mohli byť spôsobené podobnou reprodukciou cudzích fragmentov DNA.

Dulbecco zomrel 19. februára 2012 v Kalifornii vo veku 97 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet