Na hlavný obsah

Lavrov: Rusko-bieloruské manévre ukončíme podľa plánov

Lukašenko je proti stálym ruským základniam.

Lavrov: Rusko-bieloruské manévre ukončíme podľa plánov
Na videosnímke vydanej 10. februára 2022 raketový systém S-400 rozmiestnený v bieloruskej Brestskej oblasti počas rusko-bieloruských manévrov s názvom Spojenecké odhodlanie 2022. Foto: TASR/AP

Rusko a Bielorusko ukončia spoločné vojenské manévre v Bielorusku podľa pôvodných plánov, teda do nedele 20. februára. Uviedol to vo štvrtok (17. 2.) ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova sa teraz neuvažuje o tom, že by ruské vojská zostali v Bielorusku aj po skončení cvičenia. Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko v tejto súvislosti odmietol možnosť stálych ruských základní v krajine.

„Dňa 20. februára sa skončí naše cvičenie, ako sme oznámili,“ citovala Lavrova agentúra Interfax. Peskov v inom vyhlásení podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že „otázka ruskej vojenskej prítomnosti v republike Bielorusko po skončení manévrov sa v súčasnosti nerieši“.

„Po skončení tej či onej fázy cvičenia sa vojaci stiahnu do svojho stáleho umiestnenia,“ povedal s tým, že to podľa neho bude trvať „určitý počet týždňov“.

Ďalšie pôsobenie vojsk v Bielorusku

Bieloruský líder Lukašenko sa podľa agentúry BelTA vyslovil proti zriadeniu stálych vojenských ruských základní v Bielorusku, keďže podľa neho z vojenského pohľadu nedávajú zmysel a predstavovali by zbytočný finančný výdavok.

Pripustil však, že by ruskí vojaci mohli zostať v Bielorusku istý čas aj po skončení cvičenia, „ak to bude potrebné“. Dodal, že v Bielorusku by mohla zostať aj časť ruskej vojenskej techniky.

O ďalšom pôsobení ruských vojsk v krajine a plánoch budúcich spoločných armádnych cvičení bude Lukašenko v piatok (18. 2.) rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedla BelTA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet