Na hlavný obsah

Na Slovensku otvorili prvú čerpaciu stanicu na vodík

Obsluhovať ju musí vyškolený pracovník.

Na Slovensku otvorili prvú čerpaciu stanicu na vodík
Pracovník vodíkovej čerpacej stanice tankuje auto. Foto: RTVS

V areáli bratislavskej rafinérie otvorili prvú čerpaciu stanicu na vodík. Motoristov, ktorí nový druh paliva využijú, je zatiaľ málo. V budúcnosti by mohol byť práve vodík ekologickou náhradou nafty vo väčších vozidlách ako sú nákladné autá či autobusy. Vodíkové autobusy by onedlho mali začať jazdiť práve v hlavnom meste.

Obsluhovať vodíkovú plniacu stanicu musí špeciálne vyškolený pracovník. „To samotné plnenie prebieha veľmi rýchlo, v podstate do nejakých dvoch až troch minút vieme naplniť osobné auto. To je jedna z tých veľkých výhod vodíkových vozidiel, práve rýchlosť doplnenia paliva oproti napríklad elektromobilom,“ uviedol manažér aplikácie v spoločnosti Messer Tatragas Juraj Petrovič.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Kapacita nádrže je 5 až 6 kilogramov vodíka. Jeden kilogram sa predáva za približne 15 eur.

„Toto zariadenie tým, že je prvé na Slovensku, tak zatiaľ čerpá na relatívne nízky tlak na 200 barov. Osobné vozidlá sa dajú plniť až na 700 barov, kde je dojazd okolo 600 až 700 kilometrov,“ uviedol Petrovič.

„Veľmi dôležitý prvok tam hrá, pod akým tlakom ho tankujete. Čím vyšší tlak, tak tým viac vodíka viete dostať do vodíkovej nádrže, a tak je aj dojazd dlhší,“ člen výkonného výboru Národnej vodíkovej asociácie Peter Hegeduš.

Na to, aby boli vozidlá na vodíkový pohon naozaj ekologické, je nevyhnutné, aby aj výroba paliva – teda vodíka – bola bezemisná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko