Na hlavný obsah

Nemecký ústavný súd zatiaľ nezablokoval povinné očkovanie pre zdravotníkov

Z právneho hľadiska mu nič nebráni.

Nemecký ústavný súd zatiaľ nezablokoval povinné očkovanie pre zdravotníkov
Nemecký zdravotník očkuje pacienta proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Vyžadovaniu očkovania proti ochoreniu COVID-19 od nemeckých zdravotníkoch a opatrovateľov od 15. marca zatiaľ z právneho hľadiska nič nebráni. Nemecký ústavný súd v piatok (11. 2.) oznámil, že v zrýchlenom konaní odmietol žiadosť, ktorá požadovala zablokovanie príslušného zákona.

Povinné očkovanie pre zdravotníkov a opatrovateľov však naráža nielen na odpor časti zamestnancov, ale tiež spolkových krajín.

„Zavedenie povinnosti predkladať doklad o očkovaní, uzdravení alebo kontraindikácii ako takej teraz nevyvoláva ústavnoprávne pochybnosti,“ uviedol ústavný súd. Poznamenal však, že existujú obavy o ústavnosť vybraného regulačného postupu. „Záverečné preskúmanie ústavnosti je vyhradené pre hlavné konanie,“ dodal súd.

Proti zákonu podali 70 ústavných sťažností

Proti zákonu, ktorý požaduje od zdravotníkov očkovanie, bolo doteraz podaných vyše 70 ústavných sťažností. Výhrady má aj bavorský premiér Markus Söder, ktorý oznámil, že Bavorsko nebude po 15. marci od zdravotníkov vyžadovať povinné očkovanie, ako stanovuje zákon. Bavorský premiér argumentuje tým, že variant omikron pandemickú situáciu zmenil.

Nesúhlas s povinným očkovaním zdravotníkov sa z nemeckých regiónov ozýva čoraz hlasnejšie pre obavy z výpovedí. Predstavitelia saského okresu Bautzen v januári najprv uviedli, že povinnosť neuplatnia, neskôr od postoja ustúpili. Saské ministerstvo zdravotníctva však oznámilo, že povinnosť možno nedodržia, ak by v niektorých regiónoch hrozil nedostatok očkovaného personálu.

Zákon, ktorý nemecký parlament prijal vlani v decembri, vyžaduje, aby od 15. marca boli zdravotníci, opatrovatelia a záchranári očkovaní, inak nebudú môcť profesiu vykonávať. Dočasnú výnimku majú tí, ktorí covid prekonali. Očkovať sa nemusia ani tí, ktorým to neumožňuje ich zdravotný stav.

Nemecko v piatok (11. 2.) ohlásilo rekordnú sedemdňovú incidenciu, infikovaných na 100 000 obyvateľov je 1472,2.  Pred mesiacom bola hodnota 387,9. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet