Na hlavný obsah

Nemocnice pociťujú výpadky, pre omikron je doma množstvo zdravotníkov

Pre nedostatok personálu museli niekde obmedziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Variant omikron sa rozšíril aj medzi personálom v nemocniciach. Ministerstvo zdravotníctva však upokojuje a tvrdí, že situáciu má zatiaľ pod kontrolou.

Fakultná nemocnica v Skalici je personálne na hranici prevádzkových možností. Pozitívny test na ochorenie COVID-19 má v súčasnosti 66 zamestnancov. Pre nedostatok personálu museli obmedziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti na niektorých pracoviskách.

Zlá situácia je i v levočskej nemocnici. Tam majú aktuálny výpadok 57 zdravotníkov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V niektorých zariadeniach je práceneschopných viac lekárov a zdravotných sestier, ako hospitalizovaných pacientov s koronavírusom.

Napríklad v Levoči, Kežmarku a Krompachoch je doma 91 zamestnancov a vo všetkých troch nemocniciach leží iba 33 ľudí s covidom. V Univerzitnej nemocnici v Bratislave má z celkového počtu 6 800 zamestnancov momentálne koronavírus 170.

“Sprísnili sme hygienický režim a zabezpečili sme všetky obslužné činnosti vytvorením záložných tímov. Rovnako pomáhajú aj študenti, ktorí zareagovali na výzvu ministerstva zdravotníctva,” priblížila Petra Lániková, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava.

“Z tejto výzvy vzišlo približne 400 študentov, ktorí už aktuálne pomáhajú v nemocniciach. Študenti majú túto prácu platenú sumou 10 eur za hodinu, a zároveň sa im započítava do študentskej praxe,” doplnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

V prípade ak by medici, alebo študenti ošetrovateľstva chceli pomôcť našim nemocniciam, môžu sa prihlásiť cez internetovú stránku covidvnemocniciach.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko