Na hlavný obsah

Premiér: Od 28. februára sa ruší väčšina opatrení, končia režimy OTP, OP a OP+

Musíme sa naučiť s covidom žiť, vyhlásil.

Premiér: Od 28. februára sa ruší väčšina opatrení, končia režimy OTP, OP a OP+
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Od 28. februára sa ruší väčšina opatrení. Skončia sa režimy OTP, OP a OP+ a bude už len režim základ, teda bez obmedzení. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) v stredu (16. 2.) pred rokovaním vlády.

„Pre celý svet to boli dva bolestivé roky, ktoré nás zlomili ľudsky aj ekonomicky. Covid naďalej zostáva prítomný v našich životoch, ale už nebude diktovať pravidlá ako máme žiť,“ povedal premiér.

Návrh na zrušenie opatrení vzišiel z odporúčania konzília odborníkov.

Opatrenia sa budú rušiť v 2 fázach. Od 28. februára sa okrem režimov OTP, OP a OP+ ruší aj domáca karanténa pri kontakte s pozitívnym žiakom v triede.

„Taktiež výrazne navýšime kapacitu osôb pri nízko a stredne rizikových podujatiach a k istému uvoľneniu príde aj pri vysoko rizikových podujatiach ako svadby či večierky,“ oznámil premiér.

Zmeny sa dotknú aj športu, wellness, fitness či ubytovacích a reštauračných zariadení.

V druhej fáze od 28. marca sa zrušia kapacitné obmedzenia, obmedzenie prevádzkových hodín a upraví sa povinnosť nosenia respirátorov a rúšok.

„Očakávame, že po tomto dátume sa vrátime do života pred pandémiou tak, ako sme ho poznali. Covid tu naďalej zostane a bude to na zodpovednosti každého, aby sa chránil,“ dodal predseda vlády.

Podrobnosti zverejnia po stredajšom (16. 2.) rokovaní vlády, oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko