Na hlavný obsah

Odhadol, že ide o nový kontinent. Objav Ameriga Vespucciho nesie jeho meno

Pôsobil aj ako bankár či obchodník.

Amerigo Vespucci
Amerigo Vespucci a jeho objav nového kontinentu.Foto: Wikipédia
Foto: Wikipédia

Moreplavec, cestovateľ a kartograf Amerigo Vespucci ako prvý zistil, že Amerika je nový kontinent a nie pobrežie Indie, ako predpokladal Krištof Kolumbus. Nový svetadiel pomenovali práve podľa jeho krstného mena. V utorok (21. 2.) uplynulo 510 rokov od úmrtia Vespucciho.

Narodil sa 9. marca 1451 (niektoré zdroje uvádzajú rok 1454) vo Florencii do bohatej rodiny ako jeden zo štyroch synov. Vyštudoval všetko, čo sa v 15. storočí dalo – fyziku, geometriu, astronómiu a kozmografiu, aby sa mohol naučiť čo najviac o mori. Nepreslávil sa ani tak svojimi objavnými plavbami k juhoamerickému kontinentu ako skôr popismi Nového sveta (Terra nova).

Nie, nie je to Ázia

Pred rokom 1490 pôsobil Vespucci ako bankár v službách bohatej finančníckej rodiny Mediciovcov, ktorá v tom čase Florencii vládla a obchodovala s celou Európou. V roku 1491 sa ako obchodný zástupca Mediciovcov dostal do španielskej Sevilly.

https://twitter.com/sloop_speedy/status/1495516681359265792

Ako obchodník uspel, spoznal sa s moreplavcami, ich lodiam dodával všetko, čo na cesty do zámoria potrebovali. Medzi nimi bol aj Krištof Kolumbus. Vespucci si vybudoval výborné kontakty na španielskom a portugalskom kráľovskom dvore a mohol sa vybrať na vysnívanú cestu na západ.

Asi v rokoch 1496 až 1501 (nevie sa presne kedy a koľko výprav absolvoval, hovorí sa o štyroch) Vespucci preskúmal severovýchodnú aj juhovýchodnú časť Južnej Ameriky a zistil, že táto krajina siaha oveľa ďalej, ako to dovtedy uvádzali Európania. Na základe tohto zistenia tvrdil, že je súčasťou súvislého kontinentu, o ktorom však vedel, že nie je Ázia.

Prvá výprava dorazila na ostrovy Trinidad a Margarita a odtiaľ až do zálivu Maracaibo. Prvé dve plavby podnikol v službách Španielska, druhé dve v službách Portugalska. Pravdepodobne v roku 1503, na poslednej plavbe, ktorej kapitánom bol sám Amerigo Vespucci, posádka spolu s veliteľom preskúmala juhovýchodnú časť Južnej Ameriky.

Navštívili miesta ako Cape Soo Roque, Guanabara Bay, Rio de la Plata, Cape Santo Agostinho, San Julian a videli Falklandské ostrovy.

Návrh, ktorý všetko zmenil

Posádka sa vrátila do Španielska v roku 1504 a opísala svoje objavy pre zapísanie do máp. Po objavení Nového sveta nemecký kartograf Martin Waldseemuller navrhol, aby sa svetadiel nazval po svojom objaviteľovi Amerigovi Vespuccim – Amerika.

A tak bol prvým človekom, ktorý objavenie Ameriky prisúdil Vespuccimu. Navrhol to v roku 1507 a odvtedy sa pre Nový svet zaužíval názov Amerika, ktorý nakoniec oficiálne schválili.

Amerigo Vespucci zomrel v španielskej Seville pred 510 rokmi – 22. februára 1512 so všetkými poctami. Krištof Kolombus zomrel v zabudnutí a jeho meno nosí aspoň juhoamerická Kolumbia či kanadská Britská Kolumbia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet