Na hlavný obsah

Pandemické opatrenia zrušia aj v Portugalsku

Rúška vo vnútorných verejných priestoroch ostanú zatiaľ v platnosti.

Pandemické opatrenia zrušia aj v Portugalsku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Portugalsko o niekoľko dní zruší takmer všetky protipandemické opatrenia. Do reštaurácií, hotelov či na kultúrne podujatia už nebude potrebný covidový certifikát. Schválila to vo štvrtok (17. 2.) portugalská vláda.

Naďalej však bude povinné nosiť rúška vo vnútorných verejných priestoroch, napríklad v supermarketoch či vo verejnej doprave. Opatrenie by malo začať platiť o niekoľko dní po schválení prezidentom.

Takzvaný covidový pas, ktorý potvrdzuje očkovanie proti covidu, jeho prekonanie či negatívny test, už nebudú ľudia v Portugalsku potrebovať na vstup do reštaurácií, barov, hotelov či na kultúrne podujatia.

Potrebný však bude aj naďalej pre vstup do nemocníc či opatrovateľských domov a tiež pre cesty do krajiny z cudziny. Novým opatrením sa tiež zruší karanténa pre ľudí, ktorí boli v kontakte s pozitívnou osobou. Tí, u ktorých sa preukáže nákaza, však musia zostať v izolácii.

Portugalsko bojovalo s rekordnými dennými nárastmi prípadov koronavírusu koncom minulého mesiaca. Posledné dva týždne denné prírastky výrazne klesali. Najvyššie boli koncom januára, keď sa potvrdilo aj takmer 66 000 prípadov denne.

Táto desaťmiliónová krajina je ale na popredných svetových priečkach v očkovaní proti covidu, ktoré tam má dokončené 91 % obyvateľov. Tretiu dávku očkovania v Portugalsku dostalo už 59 % ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet