Na hlavný obsah

Parlament nepodporil návrh Hlasu k zníženiu DPH pre gastrosektor

Neschválil ani jednorazový príspevok 200 eur pre dôchodcov.

Parlament nepodporil návrh Hlasu k zníženiu DPH pre gastrosektor
Ilustračná snímka z reštaurácie. Foto: RTVS

Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) na služby spojené s podávaním jedál a nápojov sa nezníži, nezavedie sa ani jednorazový príspevok 200 eur pre dôchodcov. Plénum Národnej rady (NR) SR vo štvrtok (3. 2.) odmietlo dva návrhy zákonov z dielne nezaradených poslancov pôsobiacich v mimoparlamentnej strane Hlas-SD.

Sadzba DPH na služby spojené s podávaním jedál a nápojov sa podľa ich návrhu zákona o DPH mala dočasne znížiť na 5 % a následne od 1. januára 2023 ponechať trvalo na úrovni 10 % na tieto služby. Zníženie sadzby DPH podľa nich predstavuje efektívny a adresný krok na pomoc ťažko skúšaným podnikateľom.

„Slovensko je jednou z mála krajín Európskej únie (EÚ), ktoré stále uplatňujú základnú sadzbu DPH na stravovacie služby. So sadzbou 20 % má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na gastroslužby v EÚ,“ podotkli predkladatelia.

Plénum neschválilo ani novelu zákona o sociálnom poistení. Tá obsahovala jednorazové zvýšenie dôchodkových dávok vo výške 200 eur jednotne pre všetkých poberateľov dávok.

Predkladatelia tak reagovali na rast cien energií a zvýšené náklady poberateľov dôchodkov na opatrenia na zvýšenie osobnej bezpečnosti v súvislosti s novou vlnou ochorenia COVID-19 v podobe variantu omikron.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika