Na hlavný obsah

Päťročný chlapec spadol do studne, záchranári sa ho snažia vyslobodiť už piaty deň

Nevedia s určitosťou, či dieťa stále žije.

Päťročný chlapec spadol do studne, záchranári sa ho snažia vyslobodiť už piaty deň
Záchranári na severe Maroka sa už piaty deň usilujú zachrániť chlapca z hlbokej studne. Foto: TASR/AP

Záchranári na severe Maroka sa už piaty deň usilujú zachrániť z približne 32 metrov hlbokej studne päťročného chlapca. V sobotu (5. 2.) popoludní sa im podarilo dostať sa do vykopanej chodby dúfajúc, že chlapca nájdu živého. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich spravodajcov.

Raján spadol do úzkej prázdnej šachty v dedine Ighrán v hornatej oblasti provincie Šafšávin v utorok (1. 2.) večer. Okolnosti, ako sa to stalo, zatiaľ neobjasnili. Záchranári nevedeli ani odhadnúť, ako dlho bude trvať, kým sa z tunela dostanú von.

Kamera, ktorú záchranári predtým do šachty spustili, zachytila chlapca zozadu ako leží na boku, avšak nebolo možné s určitosťou povedať, či je nažive, uviedol šéf záchranárskej akcie. Chlapcovi sa tiež pokúsili dodať zásoby kyslíka, vody a jedla, avšak nebolo isté, či ich zachytil.

Keďže šachta mala priemer len 45 centimetrov a jej rozširovanie by bolo príliš riskantné, pristúpili záchranári k vykopaniu širokej paralelnej šachty vo svahu, aby sa k chlapcovi dostali zboku.

Záchranné tímy vykopali najprv pomocou buldozérov zeminu až do hĺbky, kde je chlapec uväznený a následne začali manuálne smerom k nemu kopať horizontálny tunel. Ich práce komplikoval skalnato-piesčitý terén, v ktorom hrozia zosuvy pôdy.

Na mieste čakajú zdravotníci, aby chlapca po vytiahnutí vyšetrili a poskytli mu prvú pomoc. Pripravený je i vrtuľník so zdravotníckym vybavením, ktorý ho má previezť do najbližšej nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet