Na hlavný obsah

Poľsko by mohlo v marci zrušiť všetky opatrenia

Stane sa tak, ak budú počty nových prípadov klesať.

Poľsko by mohlo v marci zrušiť všetky opatrenia
Na snímke ľudia v reštaurácii v Poľsku. Foto: SITA/AP

Poľsko zrejme v marci zruší obmedzenia proti ochoreniu COVID-19, ak budú počty denných prípadov nákazy naďalej klesať súčasným tempom. V interview zverejnenom v stredu (9. 2.) to oznámil minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Vlna prípadov nákazy variantom omikron vyhnala koncom januára počty na rekordné maximá, ale odvtedy už klesajú.

„Ak tempo, ktorým prípady infekcií klesajú, bude naďalej rovnaké, je reálny výhľad, že v marci obmedzenia zrušíme,“ povedal Niedzielski pre poľský denník Fakt.

Minister spresnil, že nosenie rúšok či respirátorov bude skôr odporúčaním než povinnosťou a že prioritou je návrat k prezenčnému vyučovaniu v školách.

Niedzielski tiež oznámil, že chce skrátiť obdobie izolácie pre ľudí s covidom zo súčasných desať dní na sedem dní.

Poľsko v súčasnosti vyžaduje od ľudí, aby v uzatvorených verejných priestoroch nosili rúško a obmedzený je aj počet nezaočkovaných ľudí, ktorí môžu vstúpiť do reštaurácií a iných prevádzok. Tieto nariadenia sa však často prísne nekontrolujú.

Krajina s približne 38 miliónmi obyvateľov hlásila k utorku (8. 2.) celkovo 5 224 144 prípadov nákazy koronavírusom a 106 894 úmrtí, pripomenula agentúra Reuters. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo v Poľsku 59,2 % obyvateľov, plne zaočkovaných je 57,9 % ľudí a tretiu dávku má 28,13 % občanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet