Na hlavný obsah

Prezidentka podpísala obrannú dohodu so Spojenými štátmi

Poslanci ju schválili v stredu dopoludnia.

Prezidentka podpísala obrannú dohodu so Spojenými štátmi
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ratifikovala obrannú dohodu DCA medzi Slovenskom a Spojenými štátmi, ktorú minulý týždeň podpísal vo Washingtone minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a v stredu (8. 2.) ju schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

„Pre pochopenie a prijatie tejto zmluvy som sa snažila urobiť maximum. Interpretačná doložka, ktorú som k dojednanému textu zmluvy priložila, je súčasťou ratifikačnej listiny, a je teda záväznou interpretáciou zmluvy aj pre ďalšie generácie politikov pri jej aplikácii,“ uviedla Čaputová v stanovisku k podpisu dohody.

Doložka spolu s doložkou druhej zmluvnej strany, teda USA, podľa prezidentky, dokazujú, „že Slovensko aj Spojené štáty americké si dojednaný text zmluvy vykladajú v zhode, a že racionálny dôvod na podozrievanie z iných postranných úmyslov tu nie je.“ Prezidentka pripomenula, že zmluva nenarúša suverenitu Slovenska ani „nezakladá prítomnosť cudzích vojakov a ani základní na našom území bez rozhodnutia vlády alebo parlamentu.“

Porovnávanie s okupačnou zmluvou je neúcta k obetiam, tvrdí

Prezidentka konštatovala, že Slovensko, ako aj Európa, je niekoľko rokov terčom hybridných útokov a dezinformačnej kampane, čo podľa nej potvrdzujú zistenia spravodajských služieb. „Cieľom je oslabenie našich inštitúcií, destabilizácia našej spoločnosti a snaha ešte viac nás vzdialiť od našich spojencov. Prijímanie tejto dohody bolo tiež mohutne sprevádzané šírením dezinformácií, ale aj prirodzenými obavami, ktoré bolo potrebné vysvetľovať,“ uviedla.

Čaputová tiež kritizovala prirovnávanie obrannej dohody k okupačnej zmluve z roku 1968. Pripomenula, že „sovietske vojská uskutočnili násilnú vojenskú inváziu na naše územie, neprišli na základe zmluvy, ale proti našej vôli a za cenu desiatok obetí.“

„Je neúctou k obetiam invázie v roku 1968 prirovnávať niekoľko rokov vyjednávanú zmluvu DCA schválenú legitímne ustanovenou vládou a zvolenými zástupcami ľudí v parlamente s formálnou zmluvou podpísanou pod hlavňami okupačných tankov,“ napísala Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko