Na hlavný obsah

Putin: Rusko uznalo ľudové republiky v hraniciach celej Doneckej a Luhanskej oblasti

Väčšinu tohto územia kontroluje Kyjev.

Putin: Rusko uznalo ľudové republiky v hraniciach celej Doneckej a Luhanskej oblasti
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Rusko uznalo povstalecké republiky v Donbase na východe Ukrajiny v hraniciach stanovených ich ústavami, čo zodpovedá celej Doneckej a Luhanskej oblasti. Vyplýva to z utorňajšieho (22. 2.) vyhlásenia ruského prezidenta Vladimira Putina pred novinármi.

Väčšinu tohto územia však teraz kontroluje Kyjev. Mierové dohody z Minska, ktoré mali urovnať konflikt medzi separatistami a prozápadnou vládou v Kyjeve, podľa Putina už neplatia, za čo podľa neho nesie vinu Kyjev.

„V akých hraniciach budeme uznávať tieto republiky? Ale my sme ich už uznali, a to znamená, že sme uznali všetky ich základné dokumenty, vrátane ústav. A v ústavách sú zapísané hranice v rámci Doneckej a Luhanskej oblasti v čase, keď boli súčasťou Ukrajiny,“ povedal Putin.

Putin sa vyslovil za demilitarizáciu Ukrajiny

„Spoliehame sa – a to chcem zdôrazniť – že všetky sporné otázky sa budú riešiť medzi terajším kyjevským režimom a vedením týchto republík,“ dodal podľa agentúry TASS. Pripustil, že aktuálne to nie je možné, pretože v oblasti pokračujú boje, ktoré sa vyostrujú. Dúfa však, že spory sa podarí urovnať.

Kyjev doteraz odmietal priame rokovania s lídrami separatistov, ktorých označoval za „bábky Moskvy“.

„V prípade nevyhnutnosti splníme všetky prijaté záväzky,“ povedal Putin ohľadom ruskej vojenskej pomoci Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. O možných operáciách ruských vojakov v Donbase prezident poznamenal, že to závisí od situácie na mieste.

Putin: Dobro nemusí byť bezmocné

Putin sa súčasne vyslovil za demilitarizáciu Ukrajiny, ktorá by sa v ideálnom prípade sama zriekla ambícií vstúpiť do NATO a stala sa neutrálnou. „Po zuby ozbrojená krajina s jadrovými ambíciami je absolútne neprijateľná,“ povedal Putin pred novinármi.

„Objavenie hoci aj len taktických jadrových zbraní na Ukrajine by pre nás znamenalo strategické ohrozenie,“ varoval s tým, že Moskva by sa ľahko ocitla v dostrele týchto taktických jadrových zbraní, ktoré by si podľa Putina mohla Ukrajina vyrobiť.

„Prečo si myslíte, že dobro musí byť vždy bezmocné?“ odpovedal ruský prezident na otázku, či možno siahnuť po násilí a pritom zostať na strane dobra. „Dobro musí mať možnosť sa brániť,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet