Na hlavný obsah

Rusko varuje, že v reakcii na sankcie Západu môže zhabať majetok podnikom a občanom z USA aj EÚ

Uviedol to bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev.

Rusko varuje, že v reakcii na sankcie Západu môže zhabať majetok podnikom a občanom z USA aj EÚ
Podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev. Foto: TASR

Rusko by mohlo v reakcii na sankcie prijaté Západom pre ruskú inváziu na Ukrajinu zabaviť majetok podnikov a občanov zo Spojených štátov, krajín Európskej únie a ďalších štátov. Uviedol to v sobotu (26. 2.) bývalý prezident a premiér Dmitrij Medvedev, ktorý je aktuálne podpredsedom Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Za nespravodlivé označil piatkové (25. 2.) rozhodnutie pozastaviť členstvo Ruska v Rade Európy.

Medvedev tiež poznamenal, že zahraničie straší Rusko zabavovaním peňazí ruských občanov a podnikov. Rusko podľa neho na takéto konanie odpovie zrkadlovo.

Kritizuje pozastavenie členstva v Rade Európy

„(Odpovieme) zhabaním prostriedkov cudzincov a zahraničných spoločností v Rusku podľa starého princípu,“ napísal Medvedev na sociálnej sieti VKontakte. „A možno znárodnením majetku osôb, ktoré majú registráciu v nie priateľských jurisdikciách. Ako sú USA, štáty EÚ a mnoho krajín anglosaského sveta, ktoré s tým súhlasia,“ citovala Medvedeva agentúra TASS.

„Rada Európy a Parlamentné zhromaždenie Rady Európy pozastavili členstvo Ruska. Strašná nespravodlivosť,“ povedal Medvedev. Poznamenal ale, že je to dobrá príležitosť pre to, aby Rusko mohlo za sebou „buchnúť dverami“ a obnoviť rad dôležitých inštitútov, napríklad trest smrti v prípade ťažkých zločinov.

Diplomatické vzťahy so Západom nepotrebujeme

Medvedev v sobotu tiež vyhlásil, že Moskva nepotrebuje diplomatické vzťahy so Západom. Sériu sankcií proti Rusku oznámených západnými krajinami označil za známku „politickej bezmocnosti“. Informácie priniesli stanice BBC a Sky News, ako aj agentúry DPA a AP.

Na ruskej sociálnej sieti VK napísal, že možno nastal čas „zamknúť ambasády“ a „môžeme na seba pozerať cez ďalekohľady a puškohľady“.

Podľa neho bude Moskva bez ohľadu na sankcie pokračovať vo svojej operácii na Ukrajine, kým nedosiahne ciele stanovené prezidentom Vladimirom Putinom. Aké sú tieto ciele, nešpecifikoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika