Na hlavný obsah

Španielsko Holandsko a Švédsko vyzvali svojich občanov, aby opustili Ukrajinu

USA varuje, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla prísť už budúci týždeň.

Španielsko Holandsko a Švédsko vyzvali svojich občanov, aby opustili Ukrajinu
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Španielsko vzhľadom na narastajúce obavy z bezprostredne hroziaceho ruského útoku na Ukrajinu vyzvalo v sobotu (12. 2.) svojich občanov, aby opustili túto krajinu.

TASR o tom informovala na základe správy prevzatej od tlačovej agentúry DPA, ktorá citovala z denníka El País.

„Všetkým Španielom odporúčame, aby dočasne odišli z tejto krajiny za využitia existujúcich cestovných možností,“ vyhlásila španielska vláda. Výzva sa týka najmenej 500 Španielov, ktorí sa nachádzajú najmä v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

Situácia na Ukrajine je nestabilná

Madrid pripomenul, že varovanie, aby španielski občania necestovali na Ukrajinu z dôvodu tamojšej „nestabilnej situácie“, vydal už v januári. Svojich občanov vyzvali na odchod z Ukrajiny už viaceré ďalšie krajiny vrátane Nemecka a Británie.

Vláda USA varuje, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla prísť koncom budúceho týždňa, a vyslala približne 3 000 ďalších vojakov do Poľska, ktoré je členským štátom Severoatlantickej aliancie.

Americký prezident Joe Biden a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin majú na sobotu (12. 2.) naplánovaný telefonický rozhovor. So šéfom Kremľa chce hovoriť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Na odchod vyzýva aj Holandsko

Na odchod z Ukrajiny vyzvalo svojich občanov medzitým aj Holandsko, uvádza DPA. „Bezpečnostná situácia je znepokojivá a niekoľko uplynulých dní sa iba zhoršuje,“ vyhlásil holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra.

Rozhodnutie prijali po konzultácii so spojeneckými krajinami. Evakuačná misia však „neprichádza do úvahy“, povedal podľa tlačovej agentúry Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) holandský veľvyslanec na Ukrajine Jannes de Mol.

Pridalo sa aj Švédsko

Švédsko vyzvalo svojich občanov, ktorí sa zdržiavajú na Ukrajine, aby čo najrýchlejšie opustili túto postsovietsku republiku.

Okrem toho sa vzhľadom na zmenenú bezpečnostnú situáciu neodporúča žiadne cestovanie na Ukrajinu, oznámilo v sobotu (12. 2.) švédske ministerstvo zahraničných vecí.

Situácia na Ukrajine je vážna a nepredvídateľná, napísala na twitteri šéfka švédskej diplomacie Ann Lindeová, ktorú cituje tlačová agentúra DPA. Podľa jej rezortu sa na území Ukrajiny momentálne nachádza približne 200 až 300 Švédov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet